De komende weken lanceert Agoria elke week één voorzet voor een succesvolle relance die geen substantiële impact heeft op het overheidsbudget en toch veel oplevert voor de samenleving en de bedrijven. Deze week: ga door met de geplande toekenning eind juni van de voorlopige commerciële 5G-licenties en volg, zoals vrijwel alle EU-landen, de medisch onderbouwde aanbevelingen van de WHO en de Europese Commissie over de emissienormen.


 We zijn met z’n allen verknocht aan onze smartphone: surfen, gamen, shoppen of - waarom ook niet in deze tijden van social distancing? - virtueel zoenen met ons lief. Maar al dat dataverkeer heeft ook een keerzijde: 4G bereikt zijn bovengrens en we hebben steeds meer netwerkcapaciteit nodig. Gelukkig staat er met het 10 keer snellere en veel duurzamere 5G al een sterke opvolger klaar. Eentje die bovendien de weg opent naar spectaculaire nieuwe toepassingen in het domein van internet of things.

Daarom stelt Agoria voor om zo snel mogelijk werk te maken van een sterk 5G-netwerk in ons land. Hoe? Door voor eind 2020 een spectrumveiling te organiseren en in afwachting daarvan alvast nu al voorlopige commerciële licenties toe te kennen waarmee bedrijven aan de slag kunnen om toepassingen te ontwikkelen. It’s all about connections, baby!

Voorzet 3: Ga door met de geplande toekenning eind juni van de voorlopige commerciële 5G-licenties en volg, zoals vrijwel alle EU-landen, de medisch onderbouwde aanbevelingen van de WHO en de Europese Commissie over de emissienormen.

Wat heeft de coronacrisis ons geleerd?

Tijdens de coronacrisis is een groot deel van de economie tot stilstand gekomen. Maar het had nog veel erger gekund. Had deze crisis dertig jaar geleden plaatsgevonden, dan zou niets nog gefunctioneerd hebben. De stilstand zou compleet geweest zijn. Gelukkig hebben we in 2020 zowat overal in de wereld internet. In België waren via telewerk meer werknemers aan de slag dan de 1,3 miljoen mensen die tijdelijk werkloos waren. Meer dan ooit hebben we met z’n allen beseft hoe belangrijk het is om geconnecteerd te zijn met elkaar: binnen het gezin en met de familie, onder vrienden, voor afstandsonderwijs en met de collega’s van het werk.

Wat stellen we voor?

  • Federaal niveau:
    • Uitrol van 5G door de organisatie van de spectrumveiling tegen eind 2020.
    • Tegen eind juni 2020 een positieve beslissing over de voorlopige 5G-licenties, zoals voorgesteld door het BIPT.
  • Gewestelijk niveau:
    • Een snelle uitrol van 5G in alle gewesten door opheffing van alle barrières vóór de veiling eind dit jaar, in het bijzonder de veel te strenge emissienormen. 24 van de 27 Europese lidstaten volgen reeds de aanbevelingen van de WHO en de Europese Commissie.

Waarom is dit belangrijk?

5G zal de komende jaren een belangrijke aanjager van innovatie voor de industrie zijn en een motor voor bijkomende directe en indirecte jobs. Deze technologie zal het o.a. mogelijk maken om augmented reality in te zetten, productielijnen op afstand te bedienen, productieprocessen te optimaliseren en nog zoveel meer. België mag deze technologiesprong niet missen, want hij is noodzakelijk om onze industrie in de wereldeconomie te plaatsen. Enerzijds is 5G ontworpen om de ontwikkeling van vele nieuwe digitale toepassingen mogelijk te maken. Anderzijds biedt deze technologie een oplossing om de exponentiële toename van het mobiele dataverbruik door burgers op te vangen. De technologische ontwikkelingen staan nooit stil en het gebruik van smartphones en de vele toepassingen daarvan neemt gestaag toe.

5G zal een impact hebben op tal van maatschappelijke uitdagingen in domeinen zoals mobiliteit, veiligheid, gezondheidszorg, industrie, diensten, media, vrije tijd, onderwijs, milieu, energie, steden en huizen,... De hele samenleving zal geconnecteerd zijn. Bovendien zal 5G ook andere technologieën versterken, zoals artificiële intelligentie, augmented reality en virtual reality.

Enkele voorbeelden: geconnecteerde en zelfrijdende voertuigen zorgen voor veiliger en vlotter verkeer, hypergeconnecteerde ziekenwagens en ambulancedrones zullen het mogelijk maken om sneller in te grijpen bij een hartstilstand, chirurgische operaties zullen vanop afstand kunnen worden uitgevoerd, telegeneeskunde is ideaal voor mensen die zich slecht kunnen verplaatsen, slimme elektriciteitsmeters bieden de mogelijkheid om realtime beslissingen te nemen voor een efficiënter energieverbruik, enz.

Vindt u dit een goede relance-voorzet? Download hier de PDF! (100,7 kB)

Waarom deze campagne?

Nu we meer en meer terug uit ons kot mogen komen, wordt de schade duidelijk en wordt er met miljarden aan steunmaatregelen om de economie te redden gestrooid. Maar niet alles hoeft veel geld te kosten. Agoria lanceert met de campagne '#Letstechtogether' elke week één voorzet die niets extra kost en toch snel veel oplevert voor de samenleving.

Download de volledige visietekst. (38 kB)

Lees ook de andere artikels in deze reeks: