De Lasea-groep, een van de wereldleiders in het ontwerp en de productie van precisielasers, heeft de meerderheid van de aandelen van Optec verworven. Optec, met vestigingen in België (Frameries) en de Verenigde Staten (San Diego), is gespecialiseerd in uv-lasers en ultrakortepulslasers en is sterk aanwezig in de VS en Azië. De nieuwe groep biedt verschillende subtractieve en additieve laseroplossingen aan en richt zich daarbij voornamelijk op het luxesegment, de medische en de elektronicasector en de academische wereld.


Dankzij deze toenadering bereikt de Waalse groep een kritische omvang in mondiale termen. Met ruim 110 werknemers in vier landen, meer dan duizend geïnstalleerde systemen op de vijf continenten en onder zijn klanten verschillende grote namen in het luxesegment, de medische en de elektronicasector en enkele van de grootste universiteiten, bevestigt de groep zijn strategische positie als Europese leider op het domein van microlaserbewerkingstoepassingen.

Bekijk hier de video over de twee gefuseerde ondernemingen:

LASEA OPTEC

Optec werd opgericht in 1991 en bouwde voort op Label, een spin-off van de Universiteit van Bergen. Het bedrijf ontwerpt en produceert microlaserbewerkingsmachines voor de medische en elektronicasector en voor veiligheidsmarkeringen.  De onderneming is sinds 2003 in Frameries gevestigd en breidde in 2005 en 2016 stapsgewijs uit om tegemoet te komen aan de toenemende vraag vanuit Japan (Beams Inc.) en de Verenigde Staten (Optec LLC).

Optec is bovendien octrooihouder van een technologie om keramiek te bewerken. Het gaat om MachCeram®, waarmee snel unieke stukken of reeksen van indrukwekkende kwaliteit kunnen worden gerealiseerd.

Met een organische groei van 32% per jaar sinds 2012 zijn de inkomsten en het personeelsbestand van Lasea op zeven jaar tijd met een factor zeven toegenomen. Als Europese leider op het domein van microbewerking met femtosecondelasers groeit zijn marktaandeel in de VS en Japan snel. Lasea komt vaak met innovaties waarmee het de state of the art ver achter zich laat.

Dankzij de toenadering versterkt Lasea zijn positie in het luxesegment met de bewerking van keramiek (MachCeram®-octrooi) en zet het zijn diversificatie in nieuwe sectoren die enkele jaren geleden werd ingezet voort.

Nieuwe gebouwen van Lasea België (4.000 m²)                        Cleanroom van Optec België

"De toenadering tussen beide bedrijven zal vlot verlopen omdat ze sectorgenoten zijn en al verschillende waarden delen. De technologische en commerciële synergieën spreken voor zich. We zijn ervan overtuigd dat onze respectieve klanten snel zullen kunnen profiteren van deze krachtenbundeling en dat onze nieuwe producten zullen blijven tegemoetkomen aan de snelgroeiende markt", klinkt het bij Axel Kupisiewicz, CEO van Lasea.

"Met Lasea en Optec hebben we in Wallonië twee hightechbedrijven met geavanceerde en complementaire technische competenties op het domein van laserbewerking. Door onze competenties en onze innovaties samen te voegen, zullen we nog beter kunnen tegemoetkomen aan de behoeften van onze klanten." – Laurent Marin, CEO van Optec.

"Deze toenadering is een prachtige kans voor het Gewest en voor beide ondernemingen, die hun resources nu kunnen bundelen en een wereldspeler van formaat worden. Het is een boeiend nieuw hoofdstuk voor Optec, dat de volle steun van zijn Amerikaanse en Japanse partners geniet." – Rod Andrew, oprichter van Optec.

Met meer dan 110 werknemers in vier landen en een machinepark van ruim duizend lasersystemen die op de vijf continenten zijn geïnstalleerd, kan de nieuwe groep bogen op meer dan vijftig jaar ervaring op het domein van laserbewerking met microprecisie.

www.lasea.eu

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt dan gepubliceerd op www.agoria.be en in onze nieuwsmail.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.