Voor nog te veel bedrijven is supplychain en wat daarbij komt kijken een kostenpost, vindt Wim Farasyn, Managing Director van Lanark. Nochtans is het een belangrijke driver voor groei als je innoveert en optimaliseert. “Dankzij een oplossing die we uitwerkten voor Zuidnatie met partners in robotic process automation en AI, kunnen medewerkers nu hun tijd besteden aan taken met meer meerwaarde.”


Wie?

Lanark, digital supply chain engineers uit het Antwerpse

Wat?

Helpt bedrijven om van hun supplychain een hefboom voor groei te maken dankzij de uitrol van efficiënte processen, de juiste tools en gespecialiseerde ondersteuning op lange termijn.

Waarom kudos?

In samenwerking met de experts in robotic process automation (RPA) van robonext en AI-specialist Sagacify digitaliseerde Lanark het inboeken van facturen bij Zuidnatie, een van de belangrijkste logistieke spelers voor de behandeling van stukgoed in de Antwerpse haven.


Lanark werd opgericht in oktober 2018 toen ondernemer Jens Hendrickx en supplychainspecialist Wim Farasyn in elkaar geknipte partners vonden. Managing Director Wim Farasyn: “Jens merkte al langer noden bij klanten rond optimalisatie van supplychain. Ik, op mijn beurt, koesterde al langer een ondernemersdroom en zocht ondersteuning bij de opstart van een eigen bedrijf.”

De groei die Lanark sindsdien kende, bewijst dat optimalisatie van de supplychain veel ondernemingen bezighoudt. Wim: “We hebben ondertussen een ploeg van 15 medewerkers die met passie en plezier processen herdenken of in gespecialiseerde taken ondersteunen.”

Weg met repetitief, foutgevoelig manueel werk

Een van de pistes die bedrijven kunnen bewandelen om hun supplychain naar een hoger niveau te tillen, is digitalisering. Wim: “In veel ondernemingen wordt er nog te veel manueel overgetypt in verschillende systemen, vaak zelfs Excel-bestanden. Het spreekt voor zich dat haast niemand vrolijk wordt van zo’n repetitieve taak. De medewerker die hem moet uitvoeren niet, maar ook als bedrijf vraag je je af of je de medewerker niet beter kunt inzetten.”

Optimalisatie-oefening van de bovenste plank

Dat is ook wat naar boven kwam toen Lanark rond de tafel zat met Zuidnatie. Er ging kostbare tijd naar het inboeken van de duizenden facturen die bij de logistieke reus binnenvallen. “Een ideale case om RPA op los te laten”, vertelt Wim. “We stelden voor om robotsoftware te gebruiken die de gegevens via document parsing, waarbij een tool  de facturen scant, de relevante data oppikt en automatisch wegschrijft naar de juiste plek in de verschillende toepassingen.”

Maar Lanark ging verder en maakte de oplossing nog slimmer door er een AI-laag aan toe te voegen. Bij veel tools voor document parsing moet je vandaag nog zelf aangeven waar mogelijk relevante data voorkomen op een document. Maar de lay-out van een factuur verschilt vaak van bedrijf tot bedrijf. Zelfs facturen van eenzelfde onderneming kunnen onderling verschillen. Door de tool te voeden met AI, leert het systeem zelf de structuur van de facturen kennen. Een keer opgestart, is er vrijwel geen menselijke tussenkomst meer nodig.

Hoewel 2020 niet het meest eenvoudige jaar was voor zo’n huzarenstuk, wist Lanark het project – van businesscase over implementatie tot opstart – rond te krijgen in minder dan zes maanden.

Samen sterker

Dankzij zijn jarenlange ervaring bouwde Wim een uitgebreid netwerk uit van digitale experts in verschillende domeinen waarmee hij met Lanark een end-to-end-service kan bieden. “Dat is wat het project bij Zuidnatie tot een succes maakte: we konden de juiste mensen bij elkaar brengen om de klant samen een unieke oplossing te bieden. In robonext hebben we een partner in RPA en voor AI kunnen we rekenen op Sagacify.”

Wim blikt tevreden terug op het traject: “We hebben Zuidnatie kunnen inspireren om te innoveren. Daar kunnen ze in de komende maanden en jaren verder op bouwen, bijvoorbeeld door de robot te programmeren om nog andere taken automatisch te laten verlopen. Onlangs organiseerden we samen met Sagacify ook nog een opvolgsessie rond mogelijke toepassingen van AI, waaruit intussen een nieuw project is gegroeid.”

Meer weten over Lanark? Neem een kijkje op hun website.