Demetra is een huidscanner die door Barco werd ontwikkeld. Met die scanner kunnen dermatologen verdachte huidvlekjes veel nauwkeuriger opvolgen waardoor gevallen van huidkanker kunnen worden voorkomen. Nadat de Europese Commissie in 2019 al groen licht gaf, is nu ook de goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten een feit.


"In ongeveer een op de drie gevallen wereldwijd waarin kanker wordt vastgesteld, gaat het om huidkanker. Wat de VS betreft, wordt vandaag geschat dat een op de vijf Amerikanen tijdens zijn leven de diagnose van huidkanker zal krijgen", vertelt Jan De Witte, CEO van Barco. Naarmate gezondheidszorgsystemen overal ter wereld meer op preventie inzetten, zal het steeds belangrijker worden om geavanceerde diagnoses te kunnen stellen waarbij wordt gebruikgemaakt van AI-tools."

Demetra, dat werd ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde dermatologen, is zo'n tool. Dermatologen kunnen er dermoscopische en klinische beelden mee maken waardoor verdachte huidvlekken gemakkelijker en slimmer kunnen worden gediagnosticeerd, gevolgd en vergeleken. De oplossing combineert geavanceerde hardware- en softwaretechnologieën (AI) en wordt artsen aangeboden als een dienst met een maandelijkse betaalstructuur.

Na verschillende jaren van onderzoek en productontwikkeling heeft Demetra de vergunningen van de Europese Commissie op zak, een noodzakelijke voorwaarde om de Europese markt op te gaan.  De oplossing wordt al gebruikt op proefmarkten in België en Duitsland maar dankzij de goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten wordt die markt nu ook toegankelijk.

Daarnaast blijft het Demetra-team innovatieve AI-functionaliteiten onderzoeken, ontwikkelen en valideren om de toegevoegde waarde van de oplossing te vergroten dankzij driemaandelijkse software-updates die op het toestel kunnen worden gedownload.

Lees ook: Demetra: Digitale dermatologie binnen handbereik

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.