Digitalisering vormt de rode draad doorheen het bouwproces. Van inspiratie en ontwerp tot fabricage en plaatsing neemt Reynaers Aluminium als 'Digital Factory' graag zijn verantwoordelijkheid op. 


Reynaers Aluminium ontwikkelt innovatieve en duurzame toepassingen voor de constructie van ramen en deuren, gordijngevels, zonwering en veranda's. Het schenkt hierbij heel veel aandacht aan comfort, veiligheid, design en energie-efficiëntie. Reynaers focust hierbij ook zeer sterk op de digitalisering van het bouwproces, op het vlak van zowel BIM en 3D- modellen als de volledige Virtual Reality visualisatie. Hierdoor is Reynaers Aluminium een waardevolle partner voor zijn klanten, architecten, projectontwikkelaars, aannemers en bouwheren. Het bedrijf werd opgericht in 1965, telt inmiddels 2200 medewerkers in 40 landen en exporteert naar meer dan 70 landen op 5 continenten. De Reynaers Campus in Duffel werd in 2017 fors uitgebreid. Het bedrijf huisvest er zijn test-, trainings-, automation- en experience centers. 

Digital Highlights 

Het ontwikkelen en in de markt zetten van innovatieve aluminium raamsystemen is voor Reynaers Aluminium corebusiness. Meer en meer onderscheidt de systeemleverancier zich echter als innovator in digitale processen. Reynaers Aluminium is een toonvoorbeeld van een 'Networked Factory' die alle bouwpartners maximaal ondersteunt van bij het ontwerp van een eerste bouwplan tot de oplevering van het project. 

Bouwpartners kunnen naar hartenlust inspiratie opdoen in de Reynaers Experience Room. Deze ruimte overstijgt ruim het traditionele showroomconcept. Profieldoorsnedes worden er opgeroepen als hologram en op een grote videowall kunnen alle raam-, deur- en gevelsystemen worden gevisualiseerd in verschillende types gebouwen. Het Experience Centre vormt de discussie- en inspiratiezone bij uitstek voor architecten, projectontwikkelaars, aannemers en bouwheren

Een project dat zich nog in de ontwerpfase bevindt, kan in de VR-ruimte AVALON tot leven worden geroepen. 25 laserprojectoren zorgen voor een onevenaarbare beleving. Deze VR-wereld werd speciaal geconfigureerd voor architecturale toepassingen en is een unicum voor de sector.  Elk project dat werd ontworpen in de courante 3D-softwareprogramma's kan in AVALON opgeladen en geprojecteerd worden. In real time kunnen aanpassingen worden aangebracht aan het model. De architect en andere belanghebbenden bevinden zich in 1 virtuele realiteit en kunnen samen een project tot in de kleinste details bespreken. 

BIM is niet meer weg te denken in het hedendaagse ontwerpproces. Reynaers Aluminium startte enkele jaren geleden met de ontwikkeling van BIM-modellen en vult zijn bibliotheek steeds verder aan met alle relevante producten. De modellen worden zowel aangeboden via de eigen website als via de gekende publieke kanalen. Reynaers Aluminium ontwikkelt intussen een eigen unieke tool om BIM-modellen tijdens het bouwproces te verrijken in interactie met alle betrokken partijen. Zo kunnen alle processen van ontwerp tot uitvoering volledig op elkaar worden afgestemd. 

Reynaers Aluminium biedt zijn klanten, de raamfabrikanten, een compleet serviceprogramma voor de automatisering van hun processen aan. Elk deel van het productieproces kan gedigitaliseerd worden door een geperfectioneerde combinatie van de juiste kennis, een zorgvuldig samengesteld machinepark, de nieuwste productietechnologieën en een geoptimaliseerde link met het berekeningsprogramma ReynaPro. 

Daarnaast werd ReynaFlow ontwikkeld, een intelligent systeem voor het beheer van de workflow dat via 'smart manufacturing' de productieprocessen optimaliseert en de kwaliteit en productietijd verbetert. Inmiddels maken vele klanten gebruik van de softwareoplossing binnen een papierloze productieomgeving, wat leidt tot aanzienlijke efficiëntiewinsten.

 

Binnenkort installeert een eerste klant door toedoen van Reynaers Aluminium de Human Interface Mate. HIM is een augmented realitytechnologie die productieoperatoren bijstaat en gebruikmaakt van een 3D-sensor en een projector om de operator binnen zijn werkgebied te ondersteunen tijdens het productieproces. 

Ook de doorstroming van actuele en volledige informatie naar de particuliere (ver)bouwer wordt geïntegreerd in digitale processen. Op de website kunnen tot de verbeelding sprekende inspiratievideo's worden samengesteld en configureer je een eigen veranda. Bovendien hebben erkende Reynaers-fabrikanten en -plaatsers, de Partners en Installers, toegang tot de 'World of Reynaers', een digitale showroom waarin alle Reynaers raamoplossingen worden gevisualiseerd in verschillende type-woningen. Zodoende kan bij elke Partner of Installer het volledige gamma ramen en deuren worden gedemonstreerd. 

Op zoek naar nieuwe opportuniteiten voor uw digitale transformatie?  Schrijf in voor Digital step 5 : Digital Marketing & Customer Experience bij Factory of the Future Reynaers Aluminium en laat u inspireren door enkele klinkende praktijkgetuigenissen! 

Dit artikel kadert in een reeks blogs rond Digitising Manufacturing, één van de Innovatieve BedrijfsNetwerk-projecten die financieel mee door de Vlaamse overheid ondersteund worden.

Blog gemist?