Bent u op zoek naar een update over de verplichtingen rond gevaarlijke stoffen in voorwerpen? Wenst u een overzicht van de stoffen waarvoor een verbod geldt onder REACH? Kent u de impact van de recente wijzigingen van de RoHS-Richtlijn op uw bedrijf? Ontdek het antwoord op deze en andere vragen tijdens onze infosessie waar lidbedrijven Umicore en Niko hun strategie voor respectievelijk REACH en RoHS compliance uit de doeken zullen doen.


Invoerders en producenten van producten zullen vanaf januari 2021 verplicht zijn om – conform art. 33 van REACH – melding te maken van elk onderdeel van hun product waarin een gevaarlijke stof boven de drempelwaarde van 0,1% aanwezig is. Momenteel is het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) hiervoor een databank aan het opmaken en worden de concrete informatievereisten verduidelijkt. We geven een overzicht van de recente ontwikkelingen.

Het IPC, de organisatie die de elektronica-industrie wereldwijd verenigt, werkt op dit moment aan de IPC-1752B-norm betreffende de uitwisseling van data doorheen de waardeketen. Deze nieuwe standaard zal bedrijven doorheen verschillende sectoren helpen om de nodige informatie te verzamelen in hun waardeketen. De standaard zal in juni 2020 gepubliceerd worden. We bespreken de laatste draft versie van het document.

Wat de RoHS-Richtlijn betreft, vonden er in 2019 twee belangrijke wijzigingen plaats. Enerzijds vallen sinds 22 juli 2019 alle elektrische en elektronische apparatuur onder het toepassingsgebied van RoHS (zogenaamde ‘open scope’). Anderzijds is de lijst met verboden stoffen uitgebreid. We geven een update en Niko komt getuigen over hoe zij de wijzigingen geïmplementeerd hebben.

Na de koffiepauze geven we een update over de stoffen onder autorisatie die relevant zijn voor de technologiesector. Voor welke relevante stoffen is de sunset date verstreken? Wat is de stand van zaken van de lopende autorisatieaanvragen?

We sluiten de infosessie af met een praktijkgetuigenis door Umicore, dat zijn algemene REACH-strategie komt toelichten.

Deze infosessie is een ideale gelegenheid om een snelle update te krijgen van de recente ontwikkelingen inzake REACH en RoHS. U verneemt hoe andere technologiebedrijven de verplichtingen aanpakken en kan uw ervaringen delen. Bovendien krijgt u via de infosessie een platform om de verdere lobbyacties van Agoria op het vlak van REACH en RoHS mee vorm te geven. Tijdens de aansluitende sandwichlunch kan u verder nakaarten of verdere vragen stellen aan de experts. 

 Programma

9.30 uur Welkom en agenda
9.35 uur

Communicatieverplichting en oprichting van een databank voor zeer zorgwekkende stoffen in voorwerpen door ECHA

 • Wat is de stand van zaken rond de communicatieverplichting & ECHA databank? – Presentatie door Patrick Van den Bossche & Dries Vanneste, Agoria

 • Gedachtewisseling

10.15 uur

Update RoHS-Richtlijn

 • Hoe heeft Niko de wijzigingen van de ROHS-Richtlijn geïmplementeerd? – Presentatie door Rony Haentjens, Certification & Standardization Manager, Niko

 • Gedachtewisseling

11.00 uur

Koffiepauze

11.20 uur

Stoffen onder autorisatie 

 • Wat is de stand van zaken van stoffen onder autorisatie die relevant zijn voor de technologiesector? – Presentatie door Patrick Van den Bossche, Agoria
 • Gedachtewisseling

12.00 uur

Wat is de REACH-strategie van Umicore?

 • Presentatie door Sylvaine Duarri D’Haene, Product Stewardship Manager, Umicore Precious Metals Refining 

 • Q&A

12.30 uur

Conclusies & wrap-up

12.45 uur

Sandwichlunch

 

Datum

donderdag 30 januari 2020, 09:30 - 13:30

Plaats

BluePoint Antwerpen
Filip Williotstraat 9
2600 Berchem (Antwerpen)

Organisator

Agoria 

Meer info

 • Enkel voor Agoria-leden
 • Gratis
 • Werktaal: Engels

Schrijf je in