In de IT- en financiële wereld is artificiële intelligentie (AI) al sterk aanwezig. Maar ook de industrie heeft nood aan goede AI-producten, en daar zag het Gentse Yazzoom een opportuniteit. Als specialist in AI, machine learning en data-analyse ontwikkelden ze hun eigen softwareproduct voor de industrie: Yanomaly. En de resultaten zijn indrukwekkend: op hackathons scoort Yazzoom steevast uitstekend, en bij de eerste klanten wordt Yanomaly inmiddels al ruim 2 jaar dagelijks ingezet.


Van project naar product

Yazzoom werd in 2011 opgericht toen AI en machine learning voor velen nog onbekend waren. “We begonnen als projectbedrijf, maar de laatste 6 jaren kwam daarbij ook onderzoek en ontwikkeling van eigen standaardproducten”, vertelt Alexis Piron, sales- en marketingmanager bij Yazzoom. “We hebben eigen software ontwikkeld voor het monitoren en analyseren van industriële en IoT data: Yanomaly. Zo’n product bestond nog niet voor de industrie.”

Industriële toepassingen

“Onze klanten zijn vooral proces- en maakbedrijven in heel diverse sectoren: van automotive over chemie en energie tot voeding”, aldus Alexis Piron. “We analyseren data van productiesystemen voor toepassingen als energieoptimalisatie, predictive maintenance, kwaliteitsverbetering en anomaliedetectie. Daarbij combineren we onze expertise in AI met specifieke industriekennis: onze data scientists zijn ingenieurs in bijvoorbeeld fysica, chemie of mechatronica.”

 “We combineren onze AI- en machine learning-expertise met specifieke industriekennis.” – Alexis Piron

Hackathons

Het succes van zijn werkwijze illustreerde Yazzoom tijdens de virtuele conferentie Asset Performance 4.0. Daar werden verschillende hackathons georganiseerd. Yazzoom nam deel aan twee predictive maintenance challenges: voor elektrische substations van Fluvius, en pompstations van Aquafin. Yazzoom won de eerste hackathon en was runner-up in de tweede.

Een hackathon is een evenement waarbij soft- en hardwareontwikkelaars binnen een bepaald tijdsframe een volledig functionele oplossing ontwikkelen voor een specifieke probleemstelling. Bedrijven organiseren hackathons vaak als informelere vorm van een RFQ, waarbij ze de producten en expertise van leveranciers op de proef stellen.

Toeleggen op één specialisatie

“Bij objectieve benchmarking halen onze producten regelmatig de beste resultaten”, zegt Alexis Piron. “Een gevolg van onze nauwe focus op industriële AI-toepassingen. Je kan niet de beste zijn in elk domein, maar wel in één specialisatie. We willen die expertise continu uitdiepen. Vier jaar geleden hadden we al topalgoritmes voor anomaliedetectie en het voorspellen van falingen. Daarna hebben we er een grafische gebruikersinterface rond gebouwd die klanten toelaat om zelf hun data-analyses op uit te voeren.”

“Bij objectieve benchmarking halen onze producten regelmatig de beste resultaten. Een gevolg van onze nauwe focus op industriële AI-toepassingen.” – Alexis Piron

Partnerships

“Die expertise vullen we aan door partnerships op te zetten met andere domeinexperten”, besluit Alexis Piron. “De hackathon van Fluvius hebben we bijvoorbeeld samen met onze klant Engie-Laborelec uitgevoerd. Zij hebben heel specifieke kennis van elektrische installaties, wij van data-analyse en AI. Op die manier brengen we voor elke klant en elke sector de juiste expertise samen.”

 Wilt u een aantal concrete getuigenissen van Belgische bedrijven die o.a. samen met Yazzoom interessante AI-toepassingen implementeerden? Duik dan in hoofdstuk 5 van onze gratis online cursus AI in Business, waar u 35 concrete use cases terugvindt.