Onze vorig jaar gelanceerde onlinecursus "AI in Business" bevat heel wat concrete use cases waarbij lidbedrijven van Agoria artificiële intelligentie toepassen voor uiteenlopende doeleinden. De volgende case in deze reeks brengt ons bij IBA, dat besloten heeft om te investeren in de analyse van de data van zijn apparatuur die wereldwijd wordt gebruikt, met name om de prestaties te verbeteren.


Agoria-lidbedrijf IBA is gespecialiseerd in medische apparatuur en bouwt en verkoopt protontherapiesystemen in Europa, Azië en de VS waarmee verschillende vormen van kanker kunnen worden behandeld.

De honderden machines die IBA (Ion Beam Application) heeft verkocht en in ziekenhuizen overal ter wereld zijn geïnstalleerd, leveren de onderneming een grote hoeveelheid data in de cloud op. IBA heeft besloten te investeren om meer uit die data te halen. De doelstelling is drieledig:

  • de besluitvorming beter ondersteunen op basis van feiten
  • de efficiëntie van de interne processen verhogen
  • de bestaande producten verbeteren en nieuwe producten creëren En daar komt artificiële intelligentie om de hoek kijken.

Het principe van protontherapie bestaat erin mensen met kanker een uiterst nauwkeurige en gerichte dosis protonstraling toe te dienen om de tumor te vernietigen. Met het oog op de continuïteit van de behandelingen d.m.v. protontherapie is het van cruciaal belang dat kritieke componenten van de cyclotron niet defect raken. Een onderbreking van de behandeling kan nl. nefast zijn voor de patiënt doordat de tumor dan de kans krijgt om opnieuw te gaan groeien. 

Hoe kan artificiële intelligentie IBA helpen om de predictieve maintenance van zijn apparatuur te ontwikkelen en zo defecten te voorkomen? In deze video wordt het project toegelicht door Magali Bodeux, Advanced Analytics Manager, en Lauriane Castin, Data Scientist bij IBA.

Wegwijs in artificiële intelligentie: van idee tot realisatie

Artificiële intelligentie (AI), wat is het en hoe gaat u ermee aan de slag? Voor welke valkuilen moet u opletten? Laat u inspireren en begeleiden door Agoria's AI-experten, onze praktijkgerichte tools en ons netwerk van specialisten om uw bedrijf de veerkracht te geven die nodig is om te blijven groeien en innoveren.

Ontdek het aanbod van Agoria!