Hygiënisch ontwerp van automatiseringsoplossingen met robots helpt voedingsbedrijven het risico op contaminatie door micro-organismen te beperken. Wat is 'hygiënisch ontwerp' precies en waarom is dit zo belangrijk?


Potentieel in verwerking en productie

Robots worden ingezet aan de productiezijde in tal van uiteenlopende sectoren, maar in de voedingssector worden ze meestal alleen voor verpakken en palletiseren gebruikt. De voornaamste factoren die dit beperkte gebruik van robots in de voedingsindustrie tot nu toe bepalen, zijn tweeërlei: de kost van de robottechnologie en het gebrek aan robots, ontworpen om voedsel te behandelen, d.i. ingrediënten die broos, vervormbaar zijn en vaak als poeder of vloeistof voorkomen.

Terwijl de kost van robots snel daalt en dankzij de grote stappen vooruit die gemaakt worden in de grijpertechnologie en intelligente beeldverwerking, is er nu een enorm potentieel voor het gebruik van robots in verwerking en productie van voeding. Maar dit zijn niet-traditionele robottoepassingen. Een probleem is de uitdaging in het nakomen van de regels rond voedselhygiëne en een makkelijke reiniging van de robots.

Machinerichtlijn

Wist u dat voedselverwerkingsmachines die niet voldoen aan de vereisten inzake reinigingsgemak in de Machinerichtlijn 2006/42/EC en andere relevante normen, geen geldige conformiteit met de CE-markering hebben? De protocols voorzien door de Machinerichtlijn vereisen een volledige reinigbaarheid van elk oppervlak dat in direct contact komt met voeding. De vraag blijft dus onbeantwoord rond het ontwerpen van automatiseringsoplossingen met robots die klaar zijn voor de voeding.

Voorzien op grondige reiniging

Als resultaat van de ontwikkeling en toepassing van steeds mildere bewaringstechnologieën wordt verwerkte voeding gevoeliger voor (her)besmetting door micro-organismen, wat vraagt om grotere controle van het productieproces. Een manier om deze bijkomende controle te bereiken is door hygiëne in te bouwen in de installaties die van in het begin gebruikt worden in de voedselproductiefabriek (zie onderstaande figuren). Vooral in secundaire processen, waarin voeding in direct contact komt met de installatie, is het essentieel machines voorhanden te hebben die ontworpen en gebouwd zijn om te garanderen dat ze, wanneer nodig, efficiënt kunnen worden gereinigd, gedesinfecteerd en onderhouden, om zo besmetting van voeding te vermijden. Het moet mogelijk zijn om deze machines met water af te spuiten en te reinigen, wat betekent dat ze bestand moeten zijn tegen corrosie en door water veroorzaakte beschadiging aan hun werkende onderdelen.

Bron: Sirris. Klik hier om het volledige artikel te lezen en meer te weten te komen over het hygiënisch ontwerp van machines voor de voedingsindustrie.