Houtkachels, pelletkachels en open haarden blijven toegelaten maar moeten tegen 2030 de helft minder schadelijke stoffen uitstoten dan in 2016.


Dat staat in de "Green Deal" die Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege gisteren bereikte met Agoria en andere partners. "Houtverwarming is een heel emotioneel thema. Het is daarom belangrijk dat het beleid op een gedragen manier wordt gevoerd", zo heeft Schauvliege maandag 22 oktober jl. verklaard bij de ondertekening van dat akkoord.

In totaal 24 partners ondertekenden de Green Deal die de negatieve impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit moet beperken. Concreet wordt gemikt op een halvering van de uitstoot tegen 2030. Dat moet onder meer bereikt worden door de oudere, meest vervuilende, toestellen buiten werk te stellen. Het gaat om een vrijwillige overeenkomst, die dus geen bindende afspraken bevat. Al komt er wel een stuurgroep die zal nagaan in welke mate de aangegane engagementen worden nageleefd.

"We hebben een doelstelling voor de uitstoot geformuleerd tegen 2030. Maar dat betekent niet dat we tot dan wachten", zo wordt ook benadrukt. " We starten vandaag met deze Green Deal en zullen al beginnen met acties uit te rollen."

Voorts wijst de minister nog op het belang van sensibilisering. De manier waarop wordt gestookt, kan al een grote invloed hebben op de uitstoot. "We zijn nu al bezig met die sensibilisering, via de website en de campagne 'stook slim'. Maar we kunnen daar nog grote stappen vooruit in zetten", aldus Schauvliege.

"Die oldtimerkachels moeten er echt wel uit", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. "Maar tot nu toe hadden mensen vaak schrik om te investeren in een nieuwe hoogtechnologische houtkachel, omdat ze niet altijd schijnen te weten of houtverwarming binnenkort nog wel mag."