Geen paniek, bij producent van veiligheidssensoren Pilz geloven ze niet per se in buitenaardse wezens. Waar dit bedrijf wel in gelooft, is de kracht van slimme camerasystemen voor 3D-ruimtebewaking en -beveiliging. Daarvoor ontwikkelde Pilz een op een ufo lijkende totaaloplossing. Een vernuftig staaltje sensortechnologie waar het al meermaals voor werd bekroond.


Al ruim 60 jaar biedt Pilz innovatieve automatiserings- en veiligheidsoplossingen aan: van sensoren over schakelapparatuur tot aandrijftechnieken. Het streeft zo wereldwijd naar een efficiënte en veilige werking van industriële installaties in tal van toepassingen. Want waar mens en machine continu samenwerken is safety first het credo. En daar zet Pilz de nieuwste technieken voor in.

Virtuele barričres

Vandaag wordt veiligheid op de werkvloer nog instinctief gekoppeld aan hekwerk en barričres. Stijn Vandriessche, Safety Solutions Engineer bij Pilz: “Zonder een fysiek veiligheidssysteem dat tussen hen en de robot of machine instaat, voelen operatoren zich in eerste instantie ongemakkelijk. Een 3D-camerasysteem met slimme software komt in de plaats van de barričres en neemt de functies over van veiligheidshekken, lichtschermen … Ook al draaien machines en robots dan ‘naakt’ om de operatoren heen, toch weten ze dat het er veilig aan toegaat.”

Hand in hand

“In nauw overleg met de klant voeren onze veiligheids- en automatiseringsdeskundigen op voorhand een grondige risicoanalyse uit”, gaat Stijn Vandriessche verder. “De dagelijkse processen en interacties met robots en machines worden bestudeerd. Waar lopen operatoren bijzonder gevaar? Welke actieradius heeft elk apparaat? Wanneer moet een machine volledig tot stilstand worden gebracht? Virtuele waarschuwings- en detectiezones worden vervolgens opgezet over of rond de geďdentificeerde gevarenzones.”

Stijn Vandriessche, Pilz: "Een 3D-camerasysteem met slimme software komt in de plaats van de barričres en neemt de functies over van veiligheidshekken"

Bevestigd aan het plafond bewaken drie geďntegreerde camera’s, intelligente sensoren en effectieve sturingssystemen alle verschillende zones. Het systeem stelt vervolgens vast wanneer een persoon zich in het werkingsgebied van een robot bevindt. Of wanneer iemand een zone met verhoogde beveiliging betreedt, waarna de machines automatisch worden uitgeschakeld. Een innovatieve techniek die bovendien geen enkel proces fysiek in de weg staat. Terwijl andere veiligheidssystemen de toegankelijkheid en zichtbaarheid nadelig kunnen beďnvloeden, valt het slimme camerasysteem van Pilz niet op. Hierdoor kunnen operatoren en machines ‘hand in hand’ werken.

Efficiëntieboost

Om concurrentieel te blijven moeten fabrieken evolueren naar factories of the future: zich omvormen tot wendbare en hoogtechnologische organisaties. Door het hekwerk tussen operator en machine weg te nemen, helpt Pilz bedrijven alvast om een stap in de juiste richting te zetten.

Dat beseffen ze ook bij Mondelez, de Amerikaanse multinational die in ons land koeken produceert. In de vestiging in Herentals maakten operatoren er een tijd geleden kennis met het Pilz-camerasysteem. Koen Matheussen van Mondelez: “In het begin was de houding eerder sceptisch. Het vergt natuurlijk de nodige tijd en durf om het blindelings te vertrouwen. Eens die stap gezet, ervaren operatoren wel een betere handling, eenvoud en flexibiliteit. Zo wordt niet alleen de communicatie tussen mens en machine bevorderd, maar krijgt ook de productiviteit een boost.”

 

Koen Matheussen, Mondelez: “Door het slimme camerasysteem kunnen operator en machine hand in hand werken”

Meer parels ontdekken van de Belgische technologische industrie? Neem een kijkje op www.makeitinbelgium.be.