Wie in datacenters wil werken, moet beschikken over een aantal technische competenties: programmeerbare sturingen, elektrische maintenance, data operations, koelmethodes, kwaliteitsprocessen ... Daarom hebben de Haute Ecole Louvain en Hainaut (HELHa) en Google een Engelstalig getuigschrift "Data Center Engineering" op masterniveau in het leven geroepen.


Datacenters spelen een centrale rol in de verwerking en de opslag van digitale data. Concreet gaat het om een fysieke plek waar servers zijn ondergebracht, waarop data worden opgeslagen.

Maintenance van datacenters is van cruciaal belang omdat de service de klok rond operationeel moet zijn, met een optimale energie-efficiŽntie en een hoge responsiviteit, waarbij ook aanzienlijke veiligheidseisen in acht moeten worden genomen. Wie in datacenters wil werken, moet beschikken over een aantal technische competenties: programmeerbare sturingen, elektrische maintenance, data operations, koelmethodes, kwaliteitsprocessen ...

De bouw van datacenters boomt en de sector heeft gekwalificeerd personeel nodig voor de maintenance.

Met het oog daarop heeft de Haute Ecole Louvain en Hainaut (HELHa), in partnership met Google, een Engelstalig getuigschrift op masterniveau uitgewerkt. Het gaat om een Data Center Engineering-curriculum dat toegankelijk is voor personen met een technische bachelor of gelijkwaardige werkervaring. Het doelpubliek zijn mensen die in Europese datacenters werken, die bij hun leveranciers werken maar evengoed iedereen die dit expertisedomein wil beheersen.

Deze opleiding, die specifiek op maintenance van datacenters is gericht, bestaat uit twee delen:

  • een onlinecursus;
  • practica van een week per jaar in kleine groepjes, waarin de online verworven kennis in de praktijk wordt gebracht op industrieel materiaal.

Meer informatie en inschrijvingen: https://datacenter.helha.be