Autobouwer Volvo opent in Gent de batterijfabriek die het de komende jaren zal gebruiken om elektrische voertuigen te bouwen. De elektrificatie van voertuigen betekent voor de productievestiging een investering van zowat 150 miljoen euro. De werkgelegenheid bij Volvo Car Gent, met zowat 6.500 personeelsleden de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen, is daarmee voor decennia verankerd. Jan Jambon, Vlaams minister-president, Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen en Ben Van Roose, manager maakindustrie van Agoria, kregen donderdag een rondleiding in de nieuwe fabriek waar personeelsleden batterijmodules zullen samenstellen.


Die zijn nodig voor het model XC40 recharge, dat er nog dit jaar van de band moet rollen. Maar ook voor toekomstige modellen zal de fabriek nodig zijn. Volvo wil tegen 2025 de helft van zijn globale verkoop verwezenlijken met volledig elektrische auto's, en de rest met hybride wagens.

Het bezoek betekende de start van de duurzaamheidstournee van de Vlaamse Ondernemers (www.detoekomstwerkt.be). Met die duurzaamheidstournee doorheen de vijf Vlaamse provincies laten de Vlaamse Ondernemers – 19 werkgevers- en sectororganisaties – ministers en jongeren zelf ontdekken welke positieve impact bedrijven hebben op de klimaatuitdagingen.

Bij Volvo kregen Vlaams minister-president Jan Jambon, het 6e jaar Elektromechanica van EDUGO Campus De Toren (Volvo Car Gent) en de eerstejaars Elektromechanische systemen van de HoGent (ArcelorMittal Belgium) de unieke gelegenheid om te ervaren hoe bedrijven duurzaam ondernemen en samenwerking in de praktijk brengen, zowel in hun producten als werkmethoden.

 

 

Samen oplossingen vinden

Met de Duurzaamheidstournee willen de Vlaamse Ondernemers ondernemers en jongeren bij elkaar brengen. Er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze moeten tonen”, zegt Peter Demuynck. “Door jongeren, bedrijven en politici met elkaar in contact te brengen, hopen we dat ze elkaar beter begrijpen, inspireren en van elkaar leren om samen oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan. Hopelijk kan het jongeren ook overtuigen om zelf voor studierichtingen te kiezen waarmee ze later op hun beurt de bedrijven kunnen helpen om nog duurzamer te ondernemen of oplossingen te vinden voor de toekomst.”

De Vlaamse Ondernemers houden de volgende weken nog vier keer halt in een provincie. Steeds met een Vlaamse minister en een klas uit de derde graad secundair onderwijs. De jongeren worden begeleid door wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel en twee vloggers van Technopolis. Zij rijden allemaal samen rond in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn.

De duurzaamheidstournee houdt nog halt bij 3 leden van Agoria:

  •  Maandag 9 maart – Antwerpen, 13.00 – 17.00 uur: Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en het 5de jaar STEM van het Heilig Graf secundair onderwijs uit Turnhout op bezoek bij Campine.
  • Dinsdag 10 maart – Vlaams-Brabant, 08.30 – 12.30 uur: Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts en het 5de jaar WI van het GO! technisch atheneum uit Halle op bezoek bij Siemens.
  • Maandag 16 maart – Limburg, 13.00 – 17.00 uur: Vlaams minister van Energie, Omgeving en Justitie Zuhal Demir en het 5de & 6de jaar industriële wetenschappen van Technisch Heilig-Hartinstituut uit Tessenderlo op bezoek bij Out Of Use.