Plooibare en herbruikbare kunststofbakken, het is geen nieuw idee. Als consument gebruiken we ze al geruime tijd om ons afval te beperken wanneer we boodschappen doen. Maar in de industrie en het goederenvervoer wordt nog veel karton gebruikt. En de alternatieven in kunststof zijn niet altijd praktisch: leeg nemen ze veel plaats in, ze zijn weinig flexibel en moeilijk op te slaan….


Dit euvel is nu verholpen: Gamma Wopla, een Agoria-lidbedrijf gespecialiseerd in het spuitgieten van kunststofbakken en paletten, produceert nu de ‘Magic Box’, een herbruikbare kunststofbak die in drie seconden openvouwt en in een handomdraai dichtvouwt en vooral zeer compact is. “De verhouding tussen het beschikbare volume en de plaats die de box leeg en dichtgevouwen inneemt, is bijzonder interessant”, aldus Michael Cibois, commercieel directeur van Gamma-Wopla.

Groeiende vraag

Ze kunnen zonder lijm opnieuw gesloten worden, zijn steviger dan karton – vooral als ze worden gestapeld – zijn bestand tegen vocht, wasbaar en dus hygiënisch… Kortom, de bakken van Gamma-Wopla bieden heel wat voordelen die hun aanwezigheid op het Salon des Innovations wallonnes in oktober van vorig jaar rechtvaardigen.

Vandaag levert Gamma-Wopla zijn bakken aan allerlei sectoren waaronder de farmaceutica, de agro-voeding, de grootdistributie, de prêt-à-porter, de logistiek... maar ook meer en meer aan de industrie voor het vervoer van stukken. “De vraag naar herbruikbare en betaalbare oplossingen als alternatief voor karton en kunststof voor eenmalig gebruik neemt toe”, legt Michaël Cibois uit.

Gamma-Wopla levert standaardproducten maar kan ook producten op maat maken. 20% van de verkochte producten zijn niet standaard. Het bedrijf heeft zijn eigen studiebureau waar prototypes op basis van de specifieke eisen van de klant worden ontwikkeld en gefabriceerd. Zal de bak bijvoorbeeld worden gebruikt bij een geautomatiseerde bewerking? De prototypes worden dan in reële omstandigheden getest tot de oplossing helemaal voldoet. “Dit soort investeringen doen we uiteraard enkel voor zeer grote series”, zegt Michaël. “Maar als een product eenmaal is ontworpen, kan het worden opgenomen in ons gamma dat zo steeds verder wordt uitgebreid en een oplossing kan bieden voor de behoeften van meer en meer sectoren”.

Een herbruikbaar EN recycleerbaar product

De klant gebruikt de bakken naar believen: leeg kunnen ze gemakkelijk worden dichtgevouwen en gestapeld. En doordat ze bijzonder licht zijn, helpen ze ook de CO2-uitstoot van het transport beperken. Op het einde van hun levensduur worden de bakken gerecycleerd door vermaling en worden er nieuwe mee geproduceerd.

“Als kmo zijn we heel flexibel en kunnen we onze klanten, die allemaal verschillende verwachtingen en behoeften hebben, optimaal bedienen: dankzij onze nabijheid kunnen we ze echt betrekken bij de ontwikkeling van innovaties”, besluit Michaël Cibois.

Over Gamma-Wopla

Gamma-Wopla is een familiale kmo in Moeskroen. Aanvankelijk was ze gespecialiseerd in het spuitgieten van kunststof onder de naam GammaPlastics, maar in 1997 ontstond de SA Gamma-Wopla door de overname van Wopla, een distributeur van bakken waarvoor ze werkte. Tien jaar later werd onder de naam SmartFlow Europe een nevenbedrijf opgericht voor de fabricage van kunststofpaletten. De technologieën die worden gebruikt voor de fabricage van de bakken en paletten zijn gelijkaardig, het is vooral de grootte van de machines die verschilt.

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.