Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie essenscia en spreker op Forecasting 2020, is duidelijk in zijn antwoord: “De sector is na 100 jaar nog springlevend.” Tegelijk ziet hij ook enkele internationale ontwikkelingen die het Belgische enthousiasme temperen. Hieronder licht hij de belangrijkste krachtlijnen toe. Benieuwd naar het hele verhaal? Kom naar het Agoria-event Forecasting 2020. Afspraak op dinsdag 10 september 2019 in BluePoint Brussels.


essenscia mocht eerder dit jaar 100 kaarsjes uitblazen. Het feestjaar zag de publicatie van een jubileumboek, maar is ook het ideale moment om de huidige situatie door te lichten én vooruit te blikken. 

Yves Verschueren : "Met een blik gericht op innovatie zie ik de toekomst rooskleurig in."

Hoe houdt de sector stand nu de economische groei sterk vertraagt in België?

Yves: “Verbazingwekkend goed. Zo kwamen er vorig jaar 1.840 nieuwe jobs bij – de sterkste prestatie van het afgelopen decennium. Daarnaast blijven de uitgaven in R&D stijgen en is ons land opgeschoven naar de 11e plaats op de wereldranglijst voor patenten in de chemie, farma en biotechnologie. Tot slot zijn ook de recente megainvesteringen van gerenommeerde internationale spelers in de farmaindustrie en de Antwerpse chemiecluster een teken aan de wand.”

Op welke manier winnen onze Belgische sectorbedrijven bij die investeringen?

 Yves: “De reputatie van onze regio krijgt uiteraard een enorme boost. Maar nog belangrijker: de combinatie van eigen en internationale investeringen leidt tot een uniek ecosysteem. Binnenlandse bedrijven hebben toegang tot de meest recente technologie, opereren vanuit topinstallaties en presteren sterk op het vlak van onder meer energie-efficiëntie, CO2-emissies en productiviteit. En dat in het hele land. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat chemie en life sciences met een aandeel van liefst 33% onze grootste exportsector blijft.”

Wat is de sterkste troef van de sector?

Yves: “De investeringen in R&D zijn op 10 jaar tijd verdubbeld en bereikten vorig jaar een recordniveau van 4,5 miljard euro. Het resultaat: per werkdag noteren we bijna 2 nieuwe patenten. Dat is niet alleen de verdienste van de farmaindustrie, maar van de hele chemische sector. Die focus op innovatie is tot ver over de landsgrenzen bekend en speelde een grote rol bij onze groei de afgelopen jaren.”

De internationale handel gaat onzekere tijden tegemoet. Hoe kijkt u daarnaar?

Yves: “De spanningen tussen de VS en China beheersen op dit moment de wereldeconomie, maar ik hoop op een snelle doorbraak. Ook de Amerikaanse en Chinese bedrijven lijden immers onder de handelsoorlog. De terugval van de Duitse economie is problematischer. Bijna een kwart van de export in onze sector gaat naar onze oosterburen. Dat houdt op zijn beurt verband met de slabakkende automobielindustrie, een van de grootste afnemers voor onze chemie-exporteurs. Dubbele pech, dus. Toch zijn de leden van essenscia niet bezorgd. Deze cyclische bewegingen zijn immers niet nieuw.”

Zal de chemie een belangrijke economische rol blijven innemen in België? 

Yves: “Meer dan ooit. Chemische producten spelen een sleutelrol in verschillende domeinen: van sport over IT tot geneeskunde. De toepassingen reiken veel verder dan de meeste mensen denken. Ook op het vlak van ecologische oplossingen zal onze sector het voortouw nemen, bijvoorbeeld voor groene energie en duurzame kunststoffen. Zelf zullen we dan weer moeten leren hoe we onze CO2-emissies in de sector een circulaire invulling geven. Daar liggen nog veel kansen, maar met een blik gericht op innovatie zie ik de toekomst rooskleurig in.”   

Tijdens het Agoria-event Forecasting 2020 gaan we dieper in op de economische uitdagingen en opportuniteiten voor volgend jaar. Zo kom je alles te weten over onder meer inflatie, grondstofprijzen, loon- en energiekosten. Liever sectorspecifieke informatie? Dat kan ook: naast chemie en life sciences komen onder meer de bouw-, voedings- en IT-sector aan bod. Kom op dinsdag 10 september naar BluePoint Brussels. Schrijf u hier in.