Hoe hoog zal de inflatie zijn in 2019? Zullen de loonkosten voor de Belgische bedrijven stijgen of dalen? Wat met de prijzen van energie, grondstoffen en staal? Mogen de technologiebedrijven en hun voornaamste klantensectoren op beide oren slapen, of gaan ze conjunctureel een woelig jaar tegemoet? Het antwoord op deze en vele andere vragen over de economische vooruitzichten krijgt u op dinsdag 11 september, tijdens het Agoria-event 'Forecasting 2019'.


Wij vroegen Patrick Slaets, Chief Data Analist bij onze experts van Data & Statistical Services, om een korte toelichting.

Waarom organiseert Agoria dit initiatief?

Patrick Slaets: In de periode van juni tot eind november krijgen we bij Agoria altijd heel wat vragen van leden in verband met onze verwachtingen over de ontwikkeling van specifieke markten en kostenposten. Belgische vestigingen van multinationals moeten bijvoorbeeld omzetprognoses voor het volgende jaar doorgeven aan de hoofdzetel in het buitenland, aankopers weten graag hoe de prijzen zullen evolueren, HR-directeurs moeten bij hun begrotingsopmaak rekening houden met de verwachte loonkostevolutie,… Met ons jaarlijkse Forecasting-event willen we dergelijke vragen collectief beantwoorden en ook tegemoetkomen aan de leden die ons misschien geen individuele vraag stellen. Speciaal voor hen en alle andere geïnteresseerden brengen we tijdens dit event op één dag alle relevante kosten- en marktevoluties in kaart. Uit de feedback na de twee vorige edities hebben we geleerd dat daar een grote behoefte aan is. Veel deelnemers vertelden ons dat ze na afloop meteen aan de slag konden, niet alleen met hun eigen notities over de presentaties, maar ook met het gedetailleerde forecasting-rapport dat elke deelnemer mee naar huis krijgt.


Patrick Slaets: "Een overzicht in één dag van alle kosten- en marktevoluties die relevant zijn voor bedrijven: dat is wat Forecasting 2019 uniek maakt
."

Hoe zie je dat concreet? Wat staat er op 11 september zoal te gebeuren?

Patrick Slaets: We starten met een algemeen overzicht van de internationale en Belgische economische vooruitzichten voor 2019. Onze gastspreker ter zake voor dat luik is ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte, die tijdens zijn keynote speech geen enkel thema uit de weg zal gaan (een voorsmaakje leest u binnenkort in ons interview met Peter Vanden Houte, nvdr). Daarna wordt tijdens twee parallelle tracks ("kosten" en "markten") diepgaande informatie verstrekt over een aantal specifieke thema's, zoals inflatie en loonkosten, energieprijzen, grondstoffenprijzen en de vooruitzichten in de staalsector voor 2019 in de "kosten"-track, en de vooruitzichten voor respectievelijk de chemische sector, de bouw, de voedingsindustrie en de technologische industrie in de track "Markten".

En dan als afsluiter, na een korte synthese, een overzicht van Agoria's dienstverlening op het vlak van economische vooruitzichten en een overzicht van de vooruitzichten in de Belgische en Europese informatica- en telecommunicatiesector in 2019, krijgen alle deelnemers ook nog zoals de vorige jaren een forecasting-rapport mee dat ze kunnen gebruiken bij hun eigen begrotingsopmaak.

Waarom is Agoria ideaal geplaatst om zo'n event te organiseren?

Patrick Slaets: Met Data & Statistical Services en een aantal expertisecentra van Agoria verzamelen we al vele jaren cijfermateriaal over de meest relevante economische indicatoren voor onze bedrijven, waardoor we zeker voor de technologische industrie accurate prognoses kunnen maken. Dit event is een van de manieren om onze bedrijven de vruchten te laten plukken van die expertise. Tijdens Forecasting 2019 komen echter niet enkel onze eigen experts aan het woord, maar ook externe specialisten die kennis hebben van domeinen waarin we zelf minder beslagen zijn. Op die manier zullen we tijdens dit event echt een totaalbeeld kunnen schetsen, wat toch uniek is op de Belgische markt.

Interessant om weten ook is dat de deelnemers ook uitvoerig zullen worden geïnformeerd over een aantal andere unieke Forecast-producten van Agoria, zoals de Vooruitzichtenfiches klantensectoren in ons Datawarehouse op Agoria Online, en onze 'forecasttool' die bedrijven inzicht verschaft in de vooruitzichten voor hun klantensectoren en die door heel wat lidbedrijven op regelmatige basis wordt gebruikt.

Wie moet zeker komen naar Forecasting 2019?

Patrick Slaets: We rekenen op veel belangstelling vanuit voornamelijk vier hoeken: CEO's die zich een algemeen beeld willen vormen van de economische vooruitzichten, sales managers en marketeers die betrouwbare prognoses willen opstellen over de sectoren waarin zij actief zijn, aankopers uiteraard die nieuwe contracten moeten onderhandelen en ten slotte mensen uit HR-afdelingen die op zoek zijn naar informatie over inflatie en loonkosten. Voor Agoria-leden is deelname inbegrepen in het lidgeld van de federatie. Daarnaast zijn ook medewerkers van niet-leden van harte welkom, zij het tegen betaling.

Meer weten over de economische uitdagingen en kansen in 2019? Benieuwd naar de vooruitzichten op het vlak van inflatie en loonkosten, staalprijzen en energie? Of wilt u meer weten over de specifieke verwachtingen voor de chemische industrie, de bouw, de technologische sector of de voedingsindustrie? Kom op dinsdag 11 september naar Agoria Forecasting 2019. Schrijf hier in!