Naar aanleiding van de Internatonale Dag van de Vluchteling in juni, lanceerde de Provincie West-Vlaanderen met o.a. het loopbaanfonds TOFAM West-Vlaanderen en de partners binnen het Interregproject 'AB-RéfugiésEmploi' de mobiele applicatie 'First Aid Communication Tool', kortweg 'FACT'.


Hoe anderstaligen sneller inzetten op de arbeidsmarkt?

'FACT' moet ervoor zorgen dat communiceren op de werkvloer een stuk makkelijker wordt. In heel wat sectoren zijn stilaan immers meer en meer anderstaligen (al dan niet vluchtelingen) actief. Ook voor seizoensarbeid kan de applicatie een grote hulp betekenen. De app vertaalt tussen acht talen en is gratis te downloaden via Google Play (Android) of via de App Store (Apple).

8 talen, 940 woorden

De toepassing werkt offline en bevat acht talen: Nederlands, Frans, Engels, Roemeens, Pools, Arabisch, Dari en Pashtu. De tool kan ook ingezet worden als oefeninstrument om de specifieke vaktaal van op de werkplek beter onder de knie te krijgen. Naast een pakket basiswoordenschat, 352 termen, met aandacht voor veiligheid en communicatie rond COVID-19, kan de gebruiker kiezen voor een pakket land- en tuinbouw (430 termen) of een basispakket metaal (157 termen).

Handig in gebruik

De gebruiker kiest zelf zijn brontaal en de gewenste doeltaal of doeltalen. Men kan scrollen door woordenlijsten (gereedschap, machinerie, onderdelen, veiligheid,...), zoeken (met een autocompete), favorieten instellen en de kennis testen. Per term wordt in de gekozen taal de vertaling, de uitspraak en een ondersteunend beeld weergegeven.

Project met vele partners

De woordenlijsten zijn opgemaakt in samenwerking met POM West-Vlaanderen, VDAB, Le Forem en de betrokken sectoren o.a. TOFAM West-Vlaanderen. Native speakers hebben de audio's ingelezen. Het West-Vlaamse bedrijf Appreciate stond in voor de technische ontwikkeling en de app werd in twee fasen getest door de betrokken sectoren.

De app is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en werd ontwikkeld als onderdeel van het Interreg V Frankrijk-Wallonië-Vlaanderenproject 'AB-Réfugiés-Emploi', in samenwerking met de volgende partners : POM West-Vlaanderen, VDAB, Le Forem, Mission Locale du Douaisis, Entreprendre Ensemble, Rode Kruis Vlaanderen, Fedasil, Open School Kortrijk-Roeselare Centrum voor Basiseducatie, Eduplus, Boerenbond, TOFAM West-Vlaanderen en met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 

In de nabije toekomst wordt 'FACT' verder uitgebreid met vakjargon van andere sectoren.