Vorige zomer werd Pieter-Jan Provoost gebombardeerd tot trekker van alle internationale business clubs. We zijn ondertussen een jaar verder en in het licht van het centrale thema van Agoria’s Corporate event, ‘Globalize or Trumpetize’, is dit het moment bij uitstek voor een gesprek.


Pieter-Jan Provoost was tot vorig jaar verantwoordelijk voor de Carbon Energy Club. Deze club fuseerde met de Renewable Energy Club tot één geheel - de Energy Technology Club - waarover hij nog steeds de eindverantwoordelijkheid draagt. Vorige zomer werd hij gebombardeerd tot trekker van alle internationale business clubs. We zijn ondertussen een jaar verder en in het licht van het centrale thema van Agoria’s Corporate event, ‘Globalize or Trumpetize’, is dit het moment bij uitstek voor een gesprek.


Wie is Pieter-Jan?

  • Studies: Industrieel Ingenieur Elektro-Mechanica aan de KHBO Oostende. Daarnaast behaalde hij postgraduaten in Bedrijfseconomie (KU Leuven), Project Management (Ehsal) en KMO Management (Vlerick).
  • Werkt sinds maart van dit jaar 10 jaar bij Agoria
  • Gehuwd en twee fijne dochters van 7 en 9 jaar
  • De weinige vrije tijd die hem resteert, spendeert hij aan lezen, yoga, familie en vrienden.Sinds de zomer 2016 ben je ‘Business Group Leader Markets’ geworden. Een hele mond vol, maar wat houdt die job precies in?

In eerste instantie ondersteun en begeleid ik de zes bestaande internationale business clubs, de Smart Cities werkgroep en twee nieuwe business clubs, namelijk de Machine Construction & Production Systems en de Transport & Mobility Technology Club. Voor de Energy Technology Club ligt de eindverantwoordelijkheid ook nog steeds bij mij. In hoofdzaak zorg ik voor de coördinatie tussen de clubs en dat alle initiatieven optimaal samenwerken en best practices uitwisselen. We zetten sterk in op de collectieve intelligentie van de clubs en putten uit de kennis en ervaring van de leden om nieuwe leden aan te trekken.

Een tweede luik is het onderhouden van contacten. Met het volledige team positioneren we initiatieven bij de Belgische stakeholders op vlak van internationale handel zoals FOD Buitenlandse Zaken, de regionale exportagentschappen, de Kamers van Koophandel, enz…

Ten derde willen we ook nog enkele nieuwe diensten ontwikkelen voor onze leden. Maar dit zit nog eerder in de denkfase. Hiermee willen we ons richten naar Agoria-leden die wij momenteel nog niet bereiken. Er is een denkpiste richting het slimmer verzamelen, analyseren en ter beschikking stellen van marktinformatie maar daar kan ik voorlopig weinig meer over zeggen.

Het corporate event van Agoria op 17 mei komt met rasse schreden dichterbij. Je bent vast dagelijks bezig met het centrale thema: ‘Globalize vs. Trumpetize’?

De internationale tendensen volg ik op de voet. Maar vanuit het oogpunt van business development heb ik nog geen enkele vraag of bezorgdheid gekregen van onze bedrijven. Er is veel over gezegd en geschreven, maar uiteindelijk is er bij mijn weten nog geen letter of komma gewijzigd aan de belangrijkste internationale verdragen. Puur technisch gezien is het dus business as usual op de internationale markt, maar je merkt wel grote bezorgdheid. We moeten wel op vinkenslag zitten en alles blijven monitoren.

Je vertoeft veel in het buitenland. Is er een verschil merkbaar in de houding van mensen sinds Trump verkozen is?

In veel conversaties is Trump het gespreksonderwerp nummer 1. Maar mijn gevoel is dat de pers enorm veel zaken uitvergroot zonder de nodige nuances te leggen. Dat genuanceerd beeld krijg je wel als je met zakenmensen spreekt. Neem Texas bijvoorbeeld, die staat is sterk pro Trump. Maar zakenmensen hebben dan wel voor Trump gestemd in de hoop de vele regeltjes en administratieve rompslomp te verminderen (de VS zijn echt wel een hypergereguleerd land). Maar diezelfde zakenmensen kanten zich wel tegen zijn migratiestandpunt. De olie-industrie werkt bijvoorbeeld met enorm veel internationale werknemers en Houston is een multiculturele stad. Grote bedrijven zeggen publiekelijk: ‘blijf ervan af, wij hebben ze nodig!’. Het is dus helemaal geen zwart-wit verhaal.

Een aantal bedrijven, waaronder ook enkele oliebedrijven, hebben Trump zelfs opgeroepen om het Klimaatakkoord van Parijs niet op te blazen. Maar dat komt te weinig in de pers, waardoor het debat snel verzuurt.

Heb je tot slot nog een boodschap voor de leden van Agoria?

Onze leden zouden Agoria nog veel meer moeten ontdekken. Er is zoveel kennis, diensten en expertise in huis over eindeloos veel topics. Natuurlijk hebben wij daar ook een verantwoordelijkheid in maar de bedrijven moeten hun gezichtsveld openhouden.


Vragen voor Pieter-Jan?

  • In welke werelddelen groeien de investeringen het meest?
  • Wat zijn de trends in de markt van olie, gas en hernieuwbare energie, …?
  • Ken jij iemand / een bedrijf die / dat in land X actief is en die mij kan helpen met ervaringsuitwisseling / business development?
  • Kan je mij in contact brengen met de ambassade van land X?

Dit zijn enkele vragen die geregeld aan Pieter-Jan worden gesteld. Bent u ook op zoek naar dergelijke informatie of ondersteuning? Neem dan zeker contact op met pieter-jan.provoost@agoria.be.


Deze artikels verschenen eerder in Face-to-Face :