Mag u als werkgever temperatuurmetingen van werknemers en bezoekers uitvoeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden? De FOD WASO heeft hierover een gewijzigd standpunt gepubliceerd in zijn lijst van veelgestelde vragen.


We zijn intussen al meer dan 10 weken omringd door het coronavirus. Het virus heeft gezorgd voor een toevloed aan voorstellen van preventiemaatregelen om besmettingen buiten de onderneming te houden én om de werknemers zo goed mogelijk te beschermen. 

Eén van de maatregelen die sinds de aanvang van deze crisis op de agenda van verschillende bedrijven stond, was het meten van de lichaamstemperatuur van de werknemers (en ook van de bezoekers). Gesteund door een positief advies van de FOD (antwoord ontvangen op 3 maart) waren een aantal bedrijven met deze metingen gestart. 

Enkele weken geleden hoorden we echter van enkele lidbedrijven dat de arbeidsinspectie een verbod oplegde voor deze metingen. Agoria heeft de arbeidsinspectie hierop aangesproken.  

Als antwoord hierop heeft de FOD gereageerd door een gewijzigd standpunt te publiceren op zijn site: https://werk.belgie.be/nl/faqs/vragen-en-antwoorden-coronavirus (onder de rubriek 'Welzijn op het werk', laatste vraag). 

Kort samengevat: de werkgever mag de temperatuur niet meten, maar uitzonderlijk (in coronatijden) kan dit wel mits inschrijving in het arbeidsreglement (via de normale procedure). 

Bedrijven die reeds eerder deze maatregel hebben ingevoerd, kunnen met hun vragen terecht bij onze experts An Goethals (an.goethals@agoria.be), Geert Verschraegen (geert.verschraegen@agoria.be), Bart Snels (bart.snels@agoria.be) en Geert De Prez (geert.deprez@agoria.be).


Coronavirus: blijf op de hoogte!

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op de activiteiten van de Belgische technologiebedrijven. Onze Agoria-experts volgen de situatie m.b.t. de coronapandemie en beantwoorden al uw vragen over de maatregelen van de overheid. Volg hier onze dagelijkse updates.

Lees meer