Op 13 en 14 september jl. kwamen meer dan honderd vertegenwoordigers van de Europese goederenbehandelingsindustrie samen in Antwerpen om de trends te bespreken die de industrie veranderen en om oplossingen te vinden voor de uitdagingen die voor ons liggen. Het congres werd georganiseerd door Agoria, dat aangesloten is bij de FEM en de technologische industrie in BelgiŽ vertegenwoordigt.


Na twee dagen van productspecifieke vergaderingen kwamen alle vertegenwoordigers samen tijdens de Algemene vergadering van de vereniging. Tijdens die vergadering werd Jos de Vuyst, CEO van Stow en de Averys Group, verkozen tot voorzitter van de FEM. Jos was al voorzitter van de FEM Racking & Shelving Product Group en was de voorbije twee jaar ook vicevoorzitter van de FEM. "Tijdens mijn mandaat als voorzitter van de FEM zal ik inzetten op snelle en positieve ontwikkelingen in plaats van op heuse revoluties", gaf hij mee. Als een van zijn prioriteiten kondigde hij aan dat hij volgend jaar een visienota zal voorstellen aan nieuw verkozen Europese beleidsmakers en dat hij de banden zal aanhalen met strategische zakenpartners zoals logistieke dienstverleners en verhuurbedrijven.

"Vandaag innoveren om er morgen te staan" was het thema van de uiteenzetting van Agoria-CEO Marc Lambotte, die hij begon met een reality check: wie is de nieuwe generatie, wat typeert hen en hoe kunnen we hen meer betrekken?

Vervolgens presenteerde oud-FEM-voorzitter Christophe Lautray de FEM Smart Logistics Challenge, een wedstrijd voor studenten die de FEM had gelanceerd met als doel om in contact te komen met universiteitsstudenten door hen de kans te geven hun ideeŽn over de toekomst van de goederenbehandelingsindustrie naar voren te brengen. In totaal werden 571 reacties ontvangen, waarna zes winnaars werden gekozen. Die zes hadden zich al verzekerd van een zes maanden durende betaalde stage bij een van de zes projectpartners: Balyo, Linde Material Handling, SSI Schaefer, Stow, Toyota Material Handling en Vanderlande. Ze werden ook uitgenodigd om hun concept bondig voor te stellen aan toonaangevende bedrijven en experts m.b.t. de drie thema's van de wedstrijd: "Enablers of e-commerce", "Co-botics in logistics 4.0" en "Logistics in a Sharing Economy".

Drie laureaten gingen naar huis met extra awards: de TrendSpotter Award (hoogste aantal onlinestemmen), de FEM Congress Award (beste pitch) en de Grand Jury Prize (beste concept over de hele lijn).

In zijn slotbemerkingen plaatste Malte Lohan, directeur-generaal van Orgalime, de debatten in de ruimere context van de toekomst van de Europese maakindustrie. Hij benadrukte dat de jongere generaties worden gedreven door technologie met een doel, niet alleen voor bedrijven, maar ook voor mensen en voor de aarde.

Het FEM-congres 2018 vertegenwoordigde een belangrijke evolutie van het tweejaarlijkse topevent voor de Europese goederenbehandelingsindustrie, nl. jong talent Ė de industrie van morgen Ė betrekken bij de discussie over industriŽle en maatschappelijke trends.

Een gedetailleerd verslag van het event, inclusief video's van alle pitches en presentaties, is beschikbaar op de FEM-website.