Al 6 decennia timmert de Antwerpse machinefabrikant FAM, een lidbedrijf van Agoria, aan de weg naar internationaal succes. Vandaag draaien de ruim 6.000 snijmachines voor onder meer aardappelen, groenten, fruit, vlees en kaas bij industriële voedingsverwerkers op alle continenten. Die worden gebouwd bij FAM. Ontwikkeling gebeurt dikwijls in cocreatie met de klant en in tandem met zusterbedrijf Stumabo, specialist in precisiemessen. Niet voor niets is het bedrijf vandaag genomineerd voor de titel van Leeuw van de Export 2020.


Op woensdag 23 september reikt Flanders Investment & Trade de Leeuw van de Export 2020 uit, een prestigieuze onderscheiding waarmee Vlaamse exportsuccessen in de schijnwerpers worden gezet. Onder de genomineerden bevinden zich twee Agoria-lidbedrijven: Caeleste (categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’) en FAM (categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’). In een tweedelige artikelreeks halen we ze allebei voor het voetlicht. Lees hier het artikel over Caeleste.

 In de beginjaren vervaardigde FAM – voluit Fabricatie & Advies voor Machinebouw – nog vooral oogstmachines en afvulmachines voor mayonaise en andere sauzen. Maar al snel tekende zich een duidelijke trend af: het aandeel snijmachines in de omzet groeide jaar na jaar.

Steeds meer comfortvoeding

Strategic Director Guy Baeten: “In de jaren 80 was er eerst de groeiende populariteit van diepvriesvoeding. Vervolgens kwamen allerlei vormen van zogeheten comfortvoeding op,
van voorgesneden groenten in het versrayon tot kant-en-klare maaltijden. Kortom, er wordt in de industriële voedselverwerking veel meer gesneden dan enkele decennia geleden.”

Net voor de eeuwwisseling besliste de machinefabrikant om van de snijmachines zijn corebusiness te maken. Een schot in de roos: tegenwoordig is FAM wereldwijd actief en haalt het maar liefst 91% van zijn omzet uit export. Het bedrijf kan hiervoor bogen op een stevig netwerk van eigen verkoop- en servicekantoren. Guy Baeten: “Die kantoren zijn onze voelsprieten. Consumentenbehoeftes zijn overal anders, dus voeling met de lokale markt is een absolute must.”

Elke friet even mooi

Intussen blijft in eigen land het innovatieteam de snijmachines naar nieuwe hoogtes tillen. Guy Baeten: “Onze krachtigste aardappelsnijmachine, bijvoorbeeld, snijdt 11 ton frieten per uur, maar elke afzonderlijke friet moet er even mooi uitzien. Verder blijven onze R&D-medewerkers speuren naar manieren om de performantie te verhogen en verspilling te verkleinen, of om efficiënt nieuwe producten en texturen te versnijden.”

In het testcenter van FAM worden de nieuwe machines gedemonstreerd en samen met de klant uitgetest. Die klant wordt trouwens steeds mondialer: “Wij moeten waar ook ter wereld klaarstaan met dezelfde topkwaliteit en service, wat zeker een van onze uitdagingen is voor de komende jaren. Tegelijk blijven we een op en top Vlaamse machinefabrikant. Het gros van onze technologie en onderdelen is van Vlaamse makelij.

We zijn er dan ook trots op dat we met onze internationale activiteiten lokale tewerkstelling verzekeren bij onze vaste toeleveranciers.”

ID FAM (2019)

  • Locatie: Kontich
  • Aantal medewerkers: 58 voltijdequivalenten
  • Omzet (2019): € 29.680.090
  • Exportaandeel in de omzet (2019): 91%
  • Aandeel niet-EU-landen in de export: 34%
  • www.fam.be 

Bron: Flanders Investment & Trade

Benieuwd welk bedrijf de Leeuw van de Export 2020 wordt? Volg op woensdag 23 september vanaf 18 uur de livestream van de prijsuitreiking! Reserveer snel uw plekje op www.leeuwvandeexport.be.