Uit een analyse van ruim 1,8 miljoen Belgische organisaties, uitgevoerd door bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet, blijkt dat er dit jaar 16.275 Belgische bedrijven failliet zullen gaan. De toename wordt veroorzaakt door de coronacrisis en de lage olieprijzen. Een sterke kapitaalstructuur geeft meer zekerheid in tijden van crisis.


Bedrijven kunnen sinds het aflopen van het moratorium eind juni opnieuw de boeken neerleggen. Het aantal faillissementen bleef voorlopig nog beperkt, maar dat is slechts stilte voor de storm. Data-experts voorspellen dit najaar een vloedgolf aan faillissementen. Het water stijgt veel bedrijven langzaam tot aan de lippen. 

De eerste slachtoffers zijn bedrijven met een zwakke kapitaalstructuur in sectoren die hard getroffen worden.  Niet alleen de schuldgraad speelt een rol, maar ook het niveau van kortetermijnschulden, de cashpositie en de beschikbare kredietlijnen. Financieringsbronnen zoals factoring kunnen de kapitaalstructuur van een onderneming versterken.  Wanneer de steunmaatregelen van de overheden aflopen, zal het probleem nog acuter worden. 

Chesapeake Energy, dat actief is in schalieolie, werd in juni failliet verklaard. Bloomberg schat de waarde van de assets op 10 miljard dollar t.o.v. een schuldenlast van ongeveer 50 miljard dollar. Het Franse Vallourec onderhandelt momenteel met schuldeisers over een mogelijke schuldherschikking. Vallourec heeft bijna twee miljard euro aan kortetermijnschulden en een liquiditeit van ongeveer 1,5 miljard euro. Ook FNG kwam heel snel in de problemen omdat het 734 miljoen euro schulden had, terwijl er vorig jaar een verlies was van 300 miljoen euro. FNG werd begin augustus failliet verklaard.

Webinar 'Kapitaalstructuur en Liquiditeit'

Op dinsdag 15 september organiseert Agoria een webinar over kapitaalstructuur en liquiditeit. Het webinar wordt gehouden in het Nederlands van 11.00 tot 12.00 uur en in het Frans van 14.00 tot 15.00 uur. In dit webinar krijgt u van experts Axel Melkebeke en Arnaud Snyers van ING Commercial Finance toelichting over concrete initiatieven die de kapitaalstructuur en de liquiditeit van een onderneming kunnen ondersteunen.

 

Agoria Academy

In november en december 2020 organiseert Agoria nog drie opleidingen over financiële topics die ook al tijdens eerdere webinars aan bod kwamen. Tijdens deze opleidingen, die telkens 2 uur 30 minuten duren, gaan we dieper in op de onderliggende concepten en geven we meer praktijkvoorbeelden dan in de eerdere webinars. Van harte aanbevolen dus. Een overzicht: 

 • Bankrelaties beheren
  • 17 november 2020 van 9.30 tot 12.00 uur in het Nederlands
  • 17 november 2020 van 13.30 tot 16.00 uur in het Frans
 • Kredietonderhandelingen
  • 24 november van 9.30 tot 12.00 uur in het Nederlands
  • 24 november van 13.30 tot 16.00 uur in het Frans
 • Kapitaalstructuur en Liquiditeit
  • 1 december van 9.30 tot 12.00 uur in het Nederlands
  • 1 december van 13.30 tot 16.00 uur in het Frans