Oefent u een economische activiteit uit in Vlaanderen en wilt u onderzoek doen naar circulaire business strategieŽn? Denk maar aan circulair productdesign, substitutie van kritieke grondstoffen, remanufacturing van uw producten, of recyclage. Bekijk dan zeker de mogelijkheden voor financiŽle ondersteuning binnen de nieuwe ERA-MIN2 projectoproep.

ERA-MIN2 is een pan-Europees netwerk van 21 publieke onderzoeks- en innovatiesubsidieagentschappen uit 13 lidstaten/regioís van de EU-landen (BelgiŽ-Vlaanderen, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, ItaliŽ, Polen, Portugal, RoemeniŽ, SloveniŽ, Spanje, Spanje-Castilla y Lťon, Zweden), het geassocieerd lid Turkije, en vier niet-EU-landen (ArgentiniŽ, BraziliŽ, Chili, en Zuid-Afrika).

ERA-MIN2 (2016-2021) werd opgezet om de coŲrdinatie van de onderzoeks- en innovatieprogramma's te versterken op het gebied van niet-energie en niet-landbouw gerelateerde grondstoffen (bouwmaterialen, industriŽle en metaalhoudende mineralen).

Door de implementatie van drie gezamenlijke oproepen voor transnationale onderzoeks- en innovatieprojecten, zal ERA-MIN2 vraaggedreven onderzoek ter bevordering van de transitie naar een circulaire economie ondersteunen.

De eerste gezamenlijke oproep opende op 1 februari 2017. Het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) neemt deel aan de volgende topics:

  • Topic 1: Supply of raw materials from exploration and mining
  • Topic 2: Design of products for circular economy
  • Topic 3: Processing, Production and Remanufacturing
  • Topic 4: Recycling of End-of-Life Products (Secondary resources)

De partners van de internationale projectvoorstellen ontvangen voor hun bijdrage in het project steun uit hun eigen regio/land. Voor elk land of regio gelden specifieke ontvankelijkheidcriteria en steunmodaliteiten. Vlaio participeert met O&O-bedrijfsprojecten (inclusief het KMO- en SPRINT-programma).

De oproep hanteert een tweestapsprocedure. In eerste instantie dient een pre-proposal ingediend te worden.

De sluitingsdatum voor het indienen van de pre-proposals (verplicht) is 5 mei 2017!

Tegelijkertijd met het indienen van de pre-proposal dient aan Vlaio bijkomende informatie bezorgd te worden door de Vlaamse partner(s) van het projectvoorstel (onder de vorm van de ďERA annex voor bedrijfsinnovatiesteunĒ).

De coŲrdinatoren van de pre-proposals die de eerste selectieronde passeren, zullen gevraagd worden een full proposal in te dienen (sluitingsdatum 28 september 2017).

Meer informatie, alsook de oproepdocumenten vindt u via:

Neem tijdig contact op met Vlaio (elsie.declercq@vlaio.be) indien u de intentie heeft deel te nemen in een ERA-MIN 2 projectvoorstel.

Wilt u ondersteuning bij de uitwerking van een projectvoorstel? Neem dan contact op met de circulaire economie experten bij Agoria en/of Sirris:†helen.versluys@agoria.be†en†thomas.vandenhaute@sirris.be.†