In 2018 was Euresys winnaar van de "Grand Prix Wallonie à l'Exportation" van Awex in de categorie "Verre Export". Maar ook 2019 belooft een mooi jaar te worden voor het Luikse bedrijf, dat gespecialiseerd is in 'frame grabbers' en beeldverwerking. Zo zal de onderneming, die de afgelopen jaren sterk is gegroeid, haar intrek nemen in een groter gebouw.


Omdat zijn historische stek te krap werd, heeft Euresys een voormalig gebouw van EVS van bijna 2.500 m² aangekocht, goed voor een verdubbeling van de bedrijfsoppervlakte om de groei aan te kunnen. Euresys, dat in 1989 door enkele ingenieurs en financiers werd opgericht in het wetenschapspark van Sart Tilman, ontwikkelt elektronische 'frame grabbers' en beeldverwerkingssoftware. De producten van het bedrijf zijn bestemd voor de machinevisie-markt en omvatten camera's, sensoren, verlichting, lenzen ... Deze elementen worden gebruikt op productielijnen in verschillende sectoren, zoals de automobiel, de medische, elektronische, farmaceutische en agrovoedingsindustrie en de drukkerij.

Zuid-Korea grootste markt

De eerste twee kantoren in het buitenland werden geopend in 2001, nl. in Californië en Singapore. Vandaag exporteert Euresys 99% van zijn productie naar meer dan dertig landen. In 2017 beliep de export buiten de Europese Unie 92%. Het bedrijf heeft zich sterk ontwikkeld in Zuid-Korea en Taiwan.

Nieuw productgamma

Euresys heeft onlangs een nieuw gamma producten op de markt gebracht. Dankzij krachtige frame grabbers kunnen hogesnelheidscamera's met hoge resolutie worden ingezet. De verkoop van die componenten groeit, voornamelijk in Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Het bedrijf is nu al wereldleider voor die veelbelovende technologie.

Ieder jaar investeert Euresys 20% van zijn omzet opnieuw in R&D. "In het kader van het Adric-project van de Mecatech-pool hebben we gebruikgemaakt van de technieken om EasyDeepLearning te ontwikkelen, een bibliotheek waarmee beelden kunnen worden geclassificeerd. Het systeem leert zelf het onderscheid te maken tussen goede en slechte samples. Vervolgens kan het worden ingezet om de kwaliteit van de producten op een productielijn te controleren (...)."

Euresys telt momenteel zeventig werknemers, van wie een vijftigtal in Luik. "Hoewel we niet meer dezelfde groei halen als de voorbije jaren, toen de omzet in twee jaar tijd verdubbelde, zijn we heel tevreden met een geconsolideerde omzetstijging van 4% tot 16 miljoen euro", klinkt het bij Jean-Bernard De Bal.

Bron: ccimag.be