Is het u ook al opgevallen? Er liggen dit jaar heel veel eikels in het bos. Veel nieuw leven, denk ik dan glimlachend. Tot die keer dat er zo’n eikel (letterlijk) op mijn hoofd viel. Die heb ik toch even verwenst. Maar niet voor lang hoor. Ik hou wel van die boseikels. Dat in tegenstelling tot die andere soort eikels, waarvan ik er dit jaar helaas ook al heel wat gezien heb.


Ons Grote Belgische Bos is sinds maart geen Sprookjesbos meer.

Ondernemers deden het onmogelijke om hun bedrijf open te houden. Wie aan het werk was, leerde snel op een andere manier zijn job uitoefenen. Maskers, online vergaderingen, afstand houden, alcoholgels gebruiken, zieke collega’s vervangen, voor de zieken zorgen in meer dan moeilijke omstandigheden… we pikten het allemaal snel op, we pasten ons leven aan.

Ons land (wij allemaal samen dus) bouwden een enorme schuldenberg op om hulp te bieden aan zij die het bijzonder moeilijk hadden – en hebben. Solidariteit op zijn best. We mochten best trots zijn op onszelf. Tijdens die eerste golf toch.

Ondertussen is een en ander veranderd. Waar de meesten van ons zich verder blijven inzetten, is er een groeiende groep die de brui geeft aan de solidariteit. We kennen het gevolg. De tweede golf. Erg. Maar het kan nog veel erger. Stel je maar eens voor dat we tóch weer naar een zware lockdown gaan. Dat het ondenkbare waar wordt. Dat de bedrijven weer dicht moeten. Dat onze welvaart de doodsteek krijgt doordat onze economie overkop gaat.

Dat maakt me boos. Boos omdat we dit perfect kunnen vermijden. Boos omdat zovelen zo hard werken om het ondenkbare niet te laten gebeuren, terwijl een groepje asocialen onze toekomst in gevaar brengt.

Dus moeten we de oorzaak van de opflakkering aanpakken. We moeten gericht handelen zodat we geen onnodige schade toebrengen aan onze welvaart.

Bedrijven kunnen helpen. Helpen door aan te tonen dat zij wél solidair zijn. Helpen door te bewijzen dat zij de regels wél toepassen. Helpen door zwart op wit aan de beslissingsnemers te laten zien dat het veilig is bij hen te werken.

Dat kun je als bedrijf doen door de Agoria Corona Industry Risk Scan (“CIRS”) uit te voeren. Het kost niks (dat mag ook al eens).  Doe je alles perfect, dan krijg je een groen label dat je kunt gebruiken om aan de beslissingsnemers te bewijzen dat je bedrijf veilig is voor de volksgezondheid. Hier kun je aan de slag: CIRS

Doe het maar snel. CIRS kan je helpen beschermen. Wanneer het eikels regent.

Marc Lambotte
CEO Agoria