Voor Agoria-lidbedrijf Electro-Test is innovatie meer dan een revolutionair idee. “Innoveren is waarde creëren, voor medewerkers, klanten en de maatschappij”, aldus managing director Ellen Vandervorst. De keuringsorganisatie gaat daarom dagelijks op zoek naar vernieuwende oplossingen voor een sterkere economie en duurzame mobiliteit – mét aandacht voor het welzijn van haar team.


  • Wie? 

    Electro-Test uit Melsbroek, Vlaams-Brabant.

  • Wat?
    Keurt elektrische, brand- en water- en gasinstallaties, drukapparatuur, hef- en hijswerktuigen en liften, en organiseert technische opleidingen en workshops voor installateurs, industriële bedrijven en particulieren.

  • Waarom kudos?
    Electro-Test stelt veiligheid en energiezuinigheid voorop: niet enkel bij zijn klanten via technische controles, maar ook binnen de organisatie. Dat vertaalt zich in concrete acties met impact op mens en maatschappij.

 

Electro-Test werd in 1991 opgericht als familiebedrijf. Intussen is de organisatie uitgegroeid tot een vaste waarde in keuring van installaties. “We controleren dagelijks de veiligheid, milieunormen en energieprestaties van wat Belgische bedrijven doen, dus is het logisch dat we ook zelf het goede voorbeeld geven”, vertelt Vandervorst. “Daarom innoveren we continu, op alle niveaus van onze onderneming. Zo dragen we ons steentje bij aan een sterkere economie en duurzame mobiliteit.” 

Het bewijs van Electro-Test’s innovatieve visie? 3 concrete projecten die duurzaamheid ademen. 

1. Een groen wagenpark

Stilstaan is achteruitgaan, zeker als het op mobiliteit aankomt. “Daarom zeiden we in 2018 al onze vervuilende dieselwagens vaarwel. In de plaats kwamen hybride- en elektrische wagens. Ons wagenpark is daarmee helemaal klaar voor de toekomst.” 

Ook het comfort van de bestuurders wordt niet vergeten. Eneco installeerde daarom laadpunten aan de gebouwen van Electro-Test en bij de medewerkers thuis. Zo kunnen zij steeds rekenen op een wagen die ook effectief rijdt. En die comfortabel is: alle wagens voldoen aan de hoogste standaarden, met lederen zetels, een lendensteun en automatische kofferopening. 

“Dat is essentieel aan hoe we bij Electro-Test innoveren: we mikken niet enkel op technologische vooruitgang, maar verbeteren in een klap ook het welzijn van onze medewerkers.” 


2. Een bijna energieneutraal kantoor

Electro-Test is sinds 2016 VCA-gecertificeerd. “We volgen de milieuwetgeving op de voet en ontwikkelden een eigen kwaliteitssysteem. Maar dat is eigenlijk slechts de basis. We willen meer doen. Daarom sorteren we strikt ons afval en gebruikt de schoonmaakploeg milieuvriendelijke producten. Zijn die duurder dan vervuilende varianten? Ja, maar we kiezen er bewust voor om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ons engagement is immers: innoveren voor een duurzame toekomst.”   

De kers op de taart: op 28 september verhuist Electro-Test naar een gloednieuw gebouw, dat bijna energieneutraal is. Zonnepanelen, een warmtepomp, laadstations, een ventilatiesysteem, domotica … De nieuwe site heeft het allemaal. “We proberen telkens dat stapje verder te gaan, een voortrekkersrol te spelen. Zo kozen we niet voor een standaardairco, maar voor een systeem met een state-of-the-art CO2-meter. Zo vermijden we dat mensen hoofdpijn krijgen door de ventilatie. We installeerden ook ergonomische bureaus en stoelen.” 

Op die manier verzoent Electro-Test opnieuw technologie en welzijn in zijn innovatie-aanpak. “Waarde creëren voor milieu én mens: die doelstelling staat altijd aan onze horizon.” 

3. Minder verplaatsingen 

Electro-Test organiseert regelmatig opleidingen over veiligheid en energie. Om die trainingen van op afstand te organiseren, hangen in de nieuwe gebouwen grote interactieve schermen. “Een keuze die we al voor de coronacrisis maakten, maar nu uiteraard haar nut bewijst. Door de virtuele opleidingen en meetings hoeven onze medewerkers én klanten minder de baan op. Goed voor hun welzijn en voor de planeet.” 

Tot slot: al die innovaties houdt Electro-Test niet voor zichzelf. “Het heeft geen zin dat elke organisatie eigen gebouwen optrekt, om die dan slechts een paar dagen per maand te gebruiken. Daarom stellen we onze kantoren open voor bedrijven uit de buurt. Zij kunnen onze ruimtes huren, zodat we er optimaal gebruik van maken. Ook dat heeft een positieve impact op de ecologische voetafdruk van onze economie.” 

Bent u zelf op zoek naar manieren om duurzamer te werken of hebt u vragen over de milieuwetgeving? Onze experts helpen u graag verder.

Ontdek onze milieudiensten!