Agoria ontmoette Lola, co-founder van het project “Yes she can”. Dit project wil ingenieursstudies promoten bij meisjes. Want deze studies worden minder gekozen door meisjes, terwijl zich paradoxaal genoeg meer meisjes dan jongens inschrijven voor het hoger onderwijs. Neem het voorbeeld van l’Ecole Polytechnique de Bruxelles: daar vertegenwoordigen vrouwen amper 20% van alle studenten en deze trend is niet veranderd in de voorbije 10 jaar.

Om dit te veranderen, gaan twee studentes burgerlijk ingenieur, die dit jaar zijn afgestudeerd, praten met studentes van het secondair onderwijs. Hun doel is om de stereotypes uit de weg te ruimen, zoals: “een gevaarlijk beroep is een beroep dat gereserveerd is voor mannen”, maar ook: “om hen te tonen dat we ingenieur kunnen zijn maar toch in de sociale/medische wereld werken”. Meisjes die de neiging hebben om sociale studies (59% aan de ULB) of medische studies (57%) aan te vangen, kunnen ook hun geluk vinden in de richtingen van burgerlijk of industrieel ingenieur. Onder de leden van Agoria bevinden zich verschillende bedrijven die actief zijn op medisch vlak (Baxter, Wow Technology…).

Vorig jaar hebben de twee stichtsters van “Yes she can” een conferentie georganiseerd voor studenten van het secundair onderwijs, waarbij ze de academische wereld en het bedrijfsleven bijeenbrachten. Ook dit jaar zijn ze van plan om deze ervaring te herhalen: op 9 maart 2017 willen ze vrouwelijke burgerlijke ingenieurs voorstellen aan de bedrijven. Waarom? “Meer vrouwen burgerlijk ingenieur betekent automatisch ook meer ingenieurs in onze maatschappij!”. Ingenieur zijn is ook: “de maatschappij van dienst zijn door kenniscreatie, innovatie en onderzoek”. “Onze wens is niet om minder jongens te hebben in deze richting, maar net om meer meisjes aan te moedigen!”. Een van de prioriteiten van Agoria is om ingenieursstudies te promoten, want bij de bedrijven is veel vraag naar jongeren met een ingenieursprofiel. Agoria steunt deze actie dus volledig! 

Meer weten? Breng een bezoekje aan de facebookpagina van Yes she can!

Yes She Can is een initiatief van Lola Wajskop en Lola Dasmki die de genderdiversiteit binnen de ingenieursfaculteit willen promoten. 

Lees ook: Emmanuelle en Goedele: twee topvrouwen boven alles