EMO, de recente internationale vakbeurs voor metaalbewerkingstechniek, stelde niet teleur. Alle leveranciers duiken de digitale wereld in, zoveel is zeker.


Termen als connected machines, digital twins, digital setup, cloud solutions, apps, smart production, flexibel production kwam je overal tegen. De digital hype is ook niet meer weg te denken bij de werktuigmachines en het zal geen hype blijven maar realiteit worden, dat werd ons door vele standhouders bevestigd.

EMO in cijfers

De VDW schat op basis van een enquête dat de EMO-bezoekers de komende 24 maanden meer dan € 20 miljard zullen investeren in productietechnologie. CECIMO rekent dit jaar op een omzet in de Europese werktuigmachine industrie van € 25 miljard. Maar het was ook de EMO die de dalende bezoekerstrend bevestigde: er kwamen 10% minder bezoekers dan in 2013.

EMO wordt meer en meer een internationale machinebeurs en veel minder een Duitse. Meer dan de helft van de 130.000 bezoekers kwam van buiten Duitsland.

Vlucht naar EMO met Belgische bedrijven

Op donderdag 21 september bezochten heel wat Belgische bedrijven waaronder tal van Agoria-leden de beurs. Samen met TradeFairs vlogen ze voor een dag heen en terug. Te kort voor velen, maar toch tevreden dat ze dit initiatief hebben gekozen. Een onderdompeling voor één dag in de “machine tool” wereld.

Een goede voorbereiding bleek wel een must om alles te zien wat nodig is. Over de middag bezochten we de stand van Siemens met een aangeboden lunch en voor het vertrek waren we nog welkom bij Fanuc voor een afscheidsdrink. Siemens, Fanuc en Heidenhain hebben totaaloplossingen voor het automatiseren van werktuigmachines en we vinden hun namen dan ook bij alle grote machineconstructeurs terug. Ook zij gaan volop voor digitalisering, van ontwerp tot service.

Belgisch bedrijf RoboJob schittert op EMO2017

De start-up uit Heist-op-den-Berg is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot marktleider in de automatisering van CNC-machines. RoboJob ontwikkelt laad- en ontlaadsystemen van de werkstukken voor CNC-machines. Met een robot wordt de operator ontlast. Voor de man aan de machine betekent het een serieuze verlichting van zijn taken: hij kan zich opnieuw focussen op wat hij graag doet, namelijk het programmeren van de machine.

Tot voor kort focuste de Belgische marktleider zich enkel op ‘werkstukbelading’, maar nu biedt hij met de Tower een all-round oplossing aan, zowel voor het draaien als voor het frezen. “Met deze baanbrekende automatisering gaan we niet enkel werkstukken beladen, maar ook werkstukken op pallet, en op termijn zelfs opspanningen, robotgrijpers én alle gereedschappen die nodig zijn voor de bewerking van het onderdeel.” De ‘Tower’ zal op die manier voor de volledige voorbereiding van de machine zorgen, zowel voor seriewerk als voor enkelstuks. Alle fysieke taken worden op termijn overgenomen door de ‘Tower’.

Leden Metal-Alliance en de brands die ze verdelen

Heel wat leden van Metal-Alliance die op de Belgische markt werktuigmachines verdelen, waren aanwezig op de stand van de merken die ze vertegenwoordigen in België. Dagelijks ontvingen ze hun klanten en werden de laatste snufjes getoond. Van werktuigmachines die nog sneller produceren, over 5-assige machines, additieve technieken tot totaal flexibel geautomatiseerde oplossingen ontdekten we in de verschillende hallen. Zie ook de website van Metal-Alliance voor meer informatie over onze leden. Tevens vindt u hier het boekje van de EMO-beurs (910,9 kB) dat verdeeld werd aan de bezoeker.

De toekomst van de werktuigmachines

Er is heel wat weg afgelegd om werktuigmachines te ontwikkelen die zeer grote onderdelen kunnen maken, denken we maar aan grote koppen voor ondergrondse boren om tunnels te maken tot micronauwkeurige freesmachines die hun toepassing hebben bij het maken van onderdelen voor de medische wereld. Machines die unieke stukken maken (lage volumes) tot machines die grote reeksen maken. Wat opvalt is dat de operatoren echte mechatronica-kampioenen zijn die hun digitale kennis en kennis van mechanica combineren. Ook wordt het ontwerp van de werkstukken volledig gedigitaliseerd en worden op die manier de parameters op de machines zeer snel ingesteld of omgesteld. Men kan zelfs in voorspellen wanneer er een “collision” zal optreden om op die manier nog minder fouten te maken en de productie op te drijven en kwaliteit te verhogen.

EMO 2017 gemist?

De volgende editie van EMO zal opnieuw plaats vinden in Hannover van 16 tot en met 21 september 2019.