De nieuwe fabriek zal in de loop van 2022 operationeel zijn. Ons lidbedrijf ECA Robotics Belgium, het Belgische filiaal van ECA Group, gaat er innovatieve drones fabriceren voor onder meer de Belgische en Nederlandse marines.


In 2019 vertrouwden de Belgische en Nederlandse marines de levering van 12 mijnenjagers (6 voor elk land) en de onbemande systemen voor ontmijning op zee toe aan het consortium Belgium Naval & Robotics, gevormd door Naval Group en ECA Group. Bij dit contract, dat bijna 2 miljard euro waard is, zijn heel wat Belgische bedrijven betrokken.

In het kader van het contract heeft ECA Group, expert op het gebied van robotica, geautomatiseerde systemen, simulatie en industriële processen, recent besloten om in Oostende een fabriek te bouwen voor de productie van ontmijningsdrones. Het gaat om een investering van ongeveer 10 miljoen euro. De nieuwe fabriek komt op het voormalige terrein van Beliard en zal ongeveer 5000 m² groot zijn. De opstart is gepland in 2022.

 Ons lidbedrijf ECA Robotics Belgium, het Belgische filiaal van ECA Group, zal er een nieuwe generatie maritieme drones produceren, bestemd voor het contract met de Belgische en Nederlandse marines, maar ook voor toekomstige export.

Het gaat om innovatieve technologieën die de kern vormen van het zogeheten 'stand-off'-mijnenbestrijdingsconcept. Hierbij worden de onbemande systemen vanaf het moederschip bestuurd en ontmijnen ze autonoom. Het moederschip zelf, en dus ook zijn bemanning, blijven buiten de gevarenzone.

"Naast de bouw van onze fabriek is ECA Group op zoek naar verschillende profielen (waaronder ingenieurs) voor de twee Belgische vestigingen van haar dochteronderneming ECA Robotics Belgium: Henegouwen in Wallonië waar het ontwerpbureau en het hoofdkantoor zullen worden geïmplementeerd, en Oostende in Vlaanderen voor de ondersteuning van de fabrieksactiviteiten. Voor Oostende werven we voornamelijk technisch personeel en arbeiders aan. Over 2-3 jaar zal de fabriek naar verwachting meer dan 70 werknemers in dienst hebben," zegt Steven Luys, CEO van ECA Robotics Belgium.

 Meer details leest u in dit persbericht.

Op de groepsfoto bovenaan dit artikel ziet u, van links naar rechts: Bart Tommelein (burgemeester Oostende), Noël LeFloch (business development manager ECA Robotics Belgium), Steven Luys (CEO ECA Robotics Belgium), François Falcou (algemeen directeur ECA Robotics), Dirk Declerck (CEO Haven Oostende) en Charlotte Verkeyn (voorzitter Raad van Bestuur Haven Oostende).

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.