E.D.&A. is erin geslaagd om zich van een industrieel maakbedrijf om te vormen naar een digitale hotspot waar continu verbeteren centraal staat. Op tien jaar tijd is de omzet maar liefst vervijfvoudigd. Ook de doorlooptijd werd teruggebracht van 23 naar 8 werkdagen. Dit succesverhaal verzekert de duurzame lokale verankering in België.


Digital transformation - case study 4: E.D.&A. is erin geslaagd om zich van een industrieel maakbedrijf om te vormen naar een digitale hotspot waar continu verbeteren centraal staat. Op tien jaar tijd is de omzet maar liefst vervijfvoudigd. Ook de doorlooptijd werd teruggebracht van 23 naar 8 werkdagen. Dit succesverhaal verzekert de duurzame lokale verankering in België.

Beschrijving

De familiale kmo E.D.&A. (Electronics; Development & Assembly) werd opgericht in 1981. Dit bedrijf ontwikkelt, test en assembleert custom-made elektronische besturingen voor machines en apparaten, en dit zowel voor industriële en consumenten-toepassingen.

E.D.&A. ontwikkelt onder meer elektronische besturingen voor:

 • industriële was- en strijkmachines;
 • ventilatoren;
 • ovens;
 • vacuümverpakkingsmachines;
 • melkkoeltanks;
 • kippengrills;
 • ...

Uitdagingen

Hoe kan E.D.&A. zijn productie blijvend optimaliseren, rekening houdend met steeds sneller evoluerende markt- en technologische omstandigheden?

Aanpak

In hun transformatietraject werd naast het versterken van de kennis in eigen huis een ver doorgedreven automatisering ingezet op digitaal ondersteunde 'first time right' en algehele efficiëntie in de bedrijfsvoering.

Project highlights

Sinds enkele jaren heeft de onderneming zijn productie ondergebracht in een volledig nieuw gebouw in Kalmthout, waar het bedrijf sterk automatiseerde, zodat doorbraken in kwaliteit, flexibiliteit, kosten en interne doorlooptijden konden gerealiseerd worden.

Voor E.D.&A. is het belangrijk dat productie en ontwikkeling heel kort bij elkaar zitten. Op deze manier kunnen de medewerkers reeds vanaf de ontwikkeling het productieproces nauwgezet opvolgen en bijsturen om het zo veel mogelijk te optimaliseren.

Een merkbare evolutie is de afname van het aantal manueel te plaatsen componenten. Medewerkers die vroeger hoofdzakelijk manuele componenten plaatsten, werden ondertussen cross-functioneel opgeleid, om bijvoorbeeld ook de geautomatiseerde machinelijnen te kunnen bedienen.

Naast automatisering werd er eveneens een grondige digitalisering van de processen doorgevoerd, met onder andere:

 • de digitalisering van de werkinstructies;
 • Tracking en Tracing tot op componentniveau;
 • het uitvoeren van kwaliteitscontroles met behulp van de 3D AOI-machines.

Deze laatste machines zullen alle prints visueel inspecteren in alle richtingen (xyz). De data wordt dan gecentraliseerd en verder geanalyseerd, om op die manier continu te kunnen verbeteren.

Daarenboven is samenwerking onder ingenieurs, productie- en testmedewerkers over de afdelingen heen, alsook met bedrijven, partners en klanten uit binnen- en buitenland een sleutelfactor. Dit vertaalt zich in steeds nieuwe en innovatieve ideeën en doorbraakprojecten die het mogelijk maken ook grote reeksen in België te produceren.

Deze groei werd mogelijk gemaakt door:

 • De koppeling van individuele machines tot één digitaal verbonden lijn door eigen knowhow;
 • Digitale werkinstructies;
 • 100% in-line controle;
 • Het proces is dermate opgevat dat er geen producten met fouten kunnen afgeleverd worden aan de klanten;
 • Eigen softwaretoepassingen en databases om de productie te ondersteunen en om efficiënt te communiceren met leveranciers en klanten ;
 • Volledige traceerbaarheid van de producten;
 • De aanwezigheid van een positief werkklimaat, waar de medewerkers een grote betrokkenheid ervaren en kansen krijgen om zich te ontplooien;
 • Nieuwe investeringen in kader van kwaliteitsverbetering en afvalreductie.

Gerealiseerde doorbraken

Als 'externe elektronica-afdeling van de klant' kon E.D.&A. op 10 jaar tijd zijn omzet meer dan vervijfvoudigen. Zo nam de afgelopen 3 jaar het aantal voltijds equivalenten van E.D.&A toe met 67%, werden de doorlooptijden teruggebracht van 23 werkdagen naar 8, verbeterde de afvalreductie en kon de kwaliteit naar een nog hoger niveau getild worden

Uit het transformatieverhaal van E.D.&.A blijkt dat industriële maakbedrijven zich wel degelijk kunnen transformeren naar digitale bedrijven, uitgerust met digitale interfaces en databases die zich op hun beurt vertalen naar nieuwe en innovatieve ideeën en doorbraakprojecten. Deze ontwikkelingen, gecombineerd met een open bedrijfscultuur, bevordert een positieve samenwerking met een veelheid aan partners, hetgeen een duurzame lokale verankering in België tot stand heeft gebracht.

Dit artikel kadert in een reeks blogs rond Digitising Manufacturing, één van de Innovatieve BedrijfsNetwerk-projecten die financieel mee door de Vlaamse overheid ondersteund worden.

Blog gemist? 

Vind uw digitale dienstverleners

Bij de digitalisatie van uw onderneming is het niet altijd evident om de juiste gespecialiseerde leveranciers te vinden. Met onze tool DigiConnect vindt u in een handomdraai de perfecte contacten voor uw digitale transformatie. Probeer het zelf!

Ontdek DigiConnect!