Elektronicafabrikant E.D.&A., een lidbedrijf van Agoria, zet ‘neurale netwerken’ in om elektronische besturingen slimmer te maken. (Binaire) neurale netwerken zijn sterk in het herkennen van patronen en kunnen dus perfect ingezet worden om problemen anders aan te pakken.


Voorspellen vs echt gedrag 

E.D.&A. zocht uit hoe goed een neuraal netwerk getraind kan worden. Neem bijvoorbeeld een kookplaatventilatie, waarbij de besturing bediend wordt met ‘capacitive touch’-sensoren. Deze sensoren zitten onder een dikke glasplaat met daarnaast vocht, vuil en de storingen van de inductiekookplaat zelf. 

De elektronicafabrikant trainde het neuraal netwerk om tussen al deze 'ruis' het juiste signaal (bv. inschakelen) te herkennen. De benodigde grote hoeveelheid aan trainingsvoorbeelden werd verkregen door een ‘artificiële vinger’, die door middel van perslucht de sensor bediende en zo het vergaren van data automatiseerde. De binaire variant van neurale netwerken werd ook verder geëvalueerd door E.D.&A. voor het gebruik bij hun elektronische besturingen (microcontrollers). (Binaire) neurale netwerken zijn sterk in het herkennen van patronen en kunnen dus perfect ingezet worden om problemen anders aan te pakken. 

Ter illustratie voor machine-en apparatenbouwers implementeerde E.D.&A. een demo van een eigen embedded AI (Artifcial Intelligence) framework. Je tekent een cijfer van 0 tot 9 op een touchscreen, dat vervolgens achterliggend wordt aangeboden aan een binair neuraal netwerk. Dit achterhaalt welk cijfer je bedoelt en laat het resultaat zien. 

Wat is een ‘neuraal netwerk’ en hoe werkt het? 

Een artificieel of kunstmatig neuraal netwerk is zowel in opbouw als in werking een imitatie van onze hersenen (biologisch neuraal netwerk). Het wordt o.a. gebruikt bij fotoherkenning. We kunnen bijv. een systeem ‘slim’ maken, zodat het kan bepalen of het al dan niet om een foto van een hond gaat. Een neuraal netwerk bekom je door het te trainen met een lange reeks voorbeelden. Onderliggend gaat het om een lange, eenvoudige rekensom die bijgesteld wordt op basis van voorbeelden tot ze voor alle invoerwaarden een juiste uitkomst geeft. Neurale netwerken zijn best sterk in het herkennen van patronen. Na training kunnen zelfs nieuwe foto’s juist beoordeeld worden. 

Over E.D.&A. 

Sinds 1981 ontwikkelt en produceert E.D.&A. custom-made controllers voor machines en apparaten, voor zowel de industriële als de consumentenmarkt. E.D.&A. stelt meer dan 80 mensen te werk.

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.