"Duaal leren is een sterk voorbeeld van hoe onderwijs en de bedrijfswereld samen prima op snelle veranderingen kunnen inspelen en een inspirerende leeromgeving kunnen creŽren". Dat heeft Jeroen Franssen, expert arbeidsmarktbeleid van Agoria en projectleider van 'Be the change', dinsdag gezegd op het symposium in het Koninklijk Paleis over duaal leren of werkplekleren.


VIDEO -†Bekijk de volledige toespraak:


Dat samenwerken om de uitdagingen tegemoet te treden hoogstnoodzakelijk is, blijkt uit onderzoek van Agoria. De technologiefederatie heeft becijferd dat van 4,5 miljoen professionals wordt verwacht dat ze de komende jaren hun digitale competenties op niveau brengen. Tegen 2030 hebben meer dan 300.000 mensen nood aan omscholing naar een nieuwe job omdat hun oorspronkelijke profiel niet lang gevraagd zal zijn. En daarnaast worden tegen 2030 meer dan een half miljoen extra mensen gezocht met de juiste bagage om onze economie op maximale toeren te laten draaien.

Franssen pleitte ervoor om duaal leren breder laten verspreiden in ons onderwijssysteem. "Duaal leren moet massaal worden aangeboden, zowel op het niveau van secundair als van het hoger onderwijs. En hoewel een duale opleiding in het secundair onderwijs vaak een gegeerd ticket voor de arbeidsmarkt oplevert, zou het minstens even vaak kunnen leiden naar een vervolgtraject in het hoger onderwijs", aldus Franssen. "Duaal leren mag ook niet alleen gelinkt worden aan technische opleidingen, maar ook aan technologisch en digitaal duaal."

Ander heikel punt: de associatie tussen duaal leren en de onderzijde van de waterval moet dringend doorbroken worden. "Een jongere die zijn diploma via duaal leren behaalt, combineert een stevige basiskennis vaak met de meest innovatieve praktijkinzichten in zijn of haar domein en heeft bovendien al ervaring in een concrete economische context."

"In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, ligt voor bedrijven de grootste win van een doorgedreven samenwerking niet in de makkelijkere bereikbaarheid van jonge kandidaten om vele jobs in te vullen", besloot Franssen. "Dť grote win ligt in de permanente kennisuitwisseling en in het creŽren van een echte leercultuur in bedrijven. De cultuur ook van levenslang leren."

Duaal leren rolt zich uit over Vlaanderen en Brussel! Interesse om leerbedrijf te worden? Kom naar ťťn van de regionale infosessies.

Lees hier† de integrale toespraak.†

Agoria ontwikkelde vier strategieŽn voor een duurzame arbeidsmarkt en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan het programma 'Be the change'. Download hier de studie 'Shaping the future of work' of surf naar info.agoria.be/nl/bethechange.