Ons werk gaat door de digitalisering onvermijdelijk veranderen. Om jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt van morgen, wierp Agoria samen met drie experten een blik op enkele beroepen van de toekomst. Dat gebeurde op de infosessie 'Métiers du futur' in Louvain-La-Neuve, georganiseerd door de oudervereniging van het Collège Christ-Roi voor hun leerlingen uit het laatste middelbaar. Wat onthouden we?


1. "Digitale technologieën zullen onze wereld ingrijpend veranderen"

Julie Leroy (Agoria), Philippe Neumann (Xperthis) en Renaud Fraiture (EspaceDrone) waren de uitgenodigde sprekers, die met veel enthousiasme hun expertise kwamen delen over respectievelijk 'additive manufacturing', 'smart administration in healthcare' en 'drones'. Stuk voor stuk zijn het nieuwe technologieën, die na de initiële buzz, grote sprongen hebben maken en nog lang ingrijpende veranderingen zullen veroorzaken.

2. "Samenwerking en interdisciplinariteit groeien aan belang"

Daarnaast benadrukten de experten het belang van samenwerking en interdisciplinariteit. Mensen met verschillende soorten deskundigheid moeten samenwerken aan duurzame oplossingen voor de toekomst. In een team waarin iedereen over uiteenlopende vaardigheden beschikt, draagt iedereen bij tot de ontwikkeling ervan of van een product. 

3. "Robots zullen onze jobs afnemen? Bekijk het anders!"

Na de presentaties kregen de jongeren de kans om vragen te stellen aan de sprekers. Een van de vragen: "Waarom moeten wij nog wiskunde of Latijn studeren, terwijl we deze vaardigheden niet meer gebruiken en de meeste taken beter uitgevoerd worden door machines?" Natuurlijk zal de inhoud van banen door de technologie veranderen, en zullen sommige jobs verdwijnen. Maar diezelfde technologie die ervan beschuldigd wordt onze plaats in te nemen, zal een heleboel nieuwe jobs creëren. "Bovendien zal er veel behoefte zijn aan onderzoek naar het gebruik van technologie en het bedenken van innovatieve technieken. Daarom blijft het belangrijk om te studeren!" vertelde Julie Leroy (Agoria).

Wil jij ook jouw expertise delen en jongeren warm maken voor technologie?
Neem deel aan het project "STEM-ondernemers voor de Klas": meer info.