In een eerder artikel gaven we advies over de keuze van een domeinnaam voor uw website of e-mailadres. Dit vervolg bundelt tips met betrekking tot de stappen die u best onderneemt bij de registratie van een domeinnaam en wat u kunt doen wanneer de naam van uw keuze bezet blijkt.

Vlot een domeinnaam registreren

Wanneer u de volgende 4 puntjes in acht neemt, registreert u makkelijk een domeinnaam en voorkomt u (juridische) problemen:

 1. Bekijk of uw gekozen domeinnaam nog vrij is. Voor .be, .brussels en .vlaanderen controleert u dat op www.dnsbelgium.be. Een check op andere domeinextensies is mogelijk op deze website. Let op dat er geen sprake is van inbreuk op beschermde merken of namen.
 2. Vergelijk en kies een geschikte ‘registrar’. Dat kan via deze link. Dit is de partij die domeinnamen registreert voor bedrijven, instellingen of personen. Naast het ‘verkopen’ van webadressen, kunt u bij een registrar vaak ook terecht voor andere services zoals hosting, webdesign enzovoort. U doet er goed aan om die partijen onderling te vergelijken. Prijs en service kunnen namelijk sterk verschillen.
 3. Bezorg de nodige info aan de partij die uw domeinnaam zal registreren, zodat die de registratie kan doen. Het is belangrijk dat de registratie op naam van uw bedrijf of van de zaakvoerder gebeurt. Zo behoudt u altijd zelf controle over uw domein. Zorg ervoor dat u juiste contactgegevens opgeeft en hou deze up-to-date. Bekijk na de registratie of al uw gegevens kloppen via een zoekopdracht (‘WHOIS’ genaamd) bij DNS Belgium. Hiermee krijgt u zicht op wie de ‘eigenaar’ van een domeinnaam is, samen met bijhorende contactinfo.
 4. Kijk na wat de voorwaarden zijn van uw registrar rond de verlenging van uw domeinnaam.

Ken uw rechten

Als u een domeinnaam wilt registreren maar merkt dat deze bezet is, heeft u 3 mogelijkheden:

 1. U gaat op zoek naar een nieuwe, beschikbare domeinnaam.
 2. U contacteert de ‘eigenaar’ van de domeinnaam en vraagt of u deze kan overkopen. De contactgegevens van .be-, .brussels- en .vlaanderen-‘eigenaars’ vindt u via een zoekopdracht op de site van DNS Belgium.
 3. U onderneemt juridische stappen omdat u recht denkt te hebben op de domeinnaam in kwestie. Merk op dat u deze zaak enkel kunt winnen als o.a. duidelijk blijkt dat die domeinnaam te kwader trouw gebruikt wordt. Daarom valt een minnelijke schikking steeds aan te raden. In het beste geval komt u dan een bedrag overeen voor de domeinnaam en wordt deze kort daarna aan u overgedragen. Als u er tóch een zaak van maakt, kan u zich voor een .be-geschil beroepen op een alternatieve of een gerechtelijke procedure. Voor een andere extensie gelden andere regels. Meer info op http://www.dnsbelgium.be/.

Hoe kiest u de partij waarbij u een domeinnaam registreert?

Maak een prijsvergelijking maar let ook op een aantal andere zaken: vergelijk tools, features, services en algemene voorwaarden. Bepaal daarom zeer specifiek met welk doel u de domeinnaam registreert, wat u van de registrar verwacht en welke eventuele bijkomende services u nog nodig hebt. Deze checklist helpt:

 • bepaal het doel: professioneel vs. persoonlijk gebruik van de domeinnaam
 • bepaal het gebruik: voor e-mailadressen en/of voor een website
 • definieer details: aantal e-mailadressen en mailboxes, de mailtools die u wenst (zoals autoresponders) enzovoort. Denkt u al aan specifieke softwarepakketten of website tools? Of zal u webbuilding uitbesteden? Moeten online betalingen mogelijk zijn (verkoopt u iets online)? Bespreek uw verwachtingen qua bezoekersaantallen en de eventuele impact op de bandbreedte.
 • formuleer de klantenservice (technische support)die u verwacht en maak afspraken rond noodgevallen, uptime en back-ups.