Het Jaarevent van Agoria Vlaanderen stond dit keer in het teken van duurzaam ondernemen: business combineren met een hart voor milieu, mens en maatschappij. De belangstelling was groot en zeker toen enkele technologische topbedrijven hun duurzaamheidsstrategie kwamen toelichten, kon je een speld horen vallen. Ter inspiratie hier nog enkele tips en inzichten van gastspreker Pascale Van Damme, CEO van Dell Belux.


Hoe zou u de duurzaamheidsstrategie van Dell omschrijven?

Voor Dell Technologies maakt duurzaamheid integraal deel uit van onze bedrijfsstrategie. Wij doen er alles aan om de hoogste standaarden te hanteren tijdens iedere stap van onze waardeketen. Zo verhogen we de recycleerbaarheid en energie-efficiŽntie van onze productontwerpen, zorgen ervoor dat onze producten voldoen aan de strengste energienormen en -standaarden, en we baseren de productie op de Responsible Business Alliance Code of Conduct, waarbij voldaan wordt aan de internationale VN-normen en OECD. We hanteren de principes van de circulaire economie voor productontwerp en -verpakking en gebruiken gerecycleerde en hernieuwbare materialen in meer dan 94% van onze verpakkingen. Daarbij runnen we 's werelds meest uitgebreide programma voor recycling van elektronica in maar liefst 83 landen en gebieden. Onze strenge ethische normen worden beschreven in onze gedragscode 'How We Win'. Om met Dell Technologiess zaken te doen moet er aan de internationale normen voor sociale duurzaamheid en duurzaamheid voor het milieu worden voldaan.

Op welke actie of maatregel bent u zelf het meeste trots?

Meer dan een decennium geleden zijn we begonnen met het gebruik van gerecycleerde kunststoffen in onze nieuwe desktops en monitoren. Verpakkingen blijven een grote innovatiekans voor Dell Technologies, we gebruikten reeds bamboe en zelfs paddenstoelen. Wij waren ook de eerste in de sector die het gebruik van oceaanplastic in onze verpakkingen introduceerde. We onderscheppen kunststoffen die in onze oceanen zouden terechtkomen en gebruiken ze op creatieve manieren. Om anderen in de industrie bij elkaar te brengen en een grotere impact te hebben, hebben we tevens een consortium opgericht met de naam NextWave om het gebruik van oceaankunststoffen in nieuwe producten verder te schalen. We verwachten dan ook 1,5 miljoen kg oceaanplastic te hergebruiken in de komende 5 jaar.

Hoe probeert u uw medewerkers te enthousiasmeren voor duurzaamheid?

Bij Dell Technologies werken we met internationale Employee Resource Groups (ERGs) die telkens een lokaal hoofdstuk in eigen land kennen. Medewerkers kiezen zelf hun projecten naargelang de ERG waarbij ze zich aansluiten. Ons bedrijf voorziet het overkoepelende kader maar de vrijheid blijft bij de werknemer. Ze worden ambassadeurs voor bijvoorbeeld milieu-, diversiteit- en maatschappijgerelateerde thema's. Op deze manier engageer je mensen om hun eigen creativiteit en passie te gebruiken om bij te dragen tot een gemeenschappelijk doel. Om verder te ondersteunen, doet Dell Technologies een financiŽle bijdrage voor elke tien uur die medewerkers vrijwillig spenderen aan deze initiatieven. Als leidinggevende is het voor mij belangrijk om ook zelf actief deel te nemen en enthousiasme uit te stralen zodat iedereen zich betrokken voelt en zijn steentje wil bijdragen.

Ter gelegenheid van zijn Jaarevent polste Agoria Vlaanderen bij een honderdtal Vlaamse bedrijven hoe zij duurzaamheid in de praktijk (willen) brengen.†Bekijk hier de infografieken.

Wilt u ook zelf aan de slag en de inspanningen van uw bedrijf op het vlak van duurzame ontwikkeling op een structurele wijze in kaart brengen? Download hier ons MVO Paspoort.