Vraag aan mensen hoe ze zich een gezellige herfstavond voorstellen. Wedden dat bij velen het sfeervol samenzitten rond een écht haardvuur op de eerste plaats staat? De eerste keuze die zich aandient… kies ik voor een inzethaard of een inbouwhaard?


De inzethaard

De inzethaard is uitstekend geschikt om een klassieke open haard zonder technologie om te bouwen of om een inzethaard/cassette te vervangen in een bestaande woning. Daarnaast kan dit type haard uiteraard ook perfect in een nieuwbouwwoning worden geplaatst. Dankzij de enorme variatie aan beschikbare afmetingen (hoogte-breedte-diepte) is er voor vrijwel iedere bestaande situatie een geschikte oplossing.

Inzethaarden garanderen een optimale verspreiding van de warmte in uw ruimte doordat de stralingswarmte via de ruit wordt afgegeven en zich geforceerd of natuurlijk via de convectiekamer of flexibels kan verspreiden, indien de plaatsing dit toelaat.

Dankzij de vernieuwde materiaaltechnieken hebben moderne inzethaarden een grote ruit, waardoor u verzekerd bent van een maximaal zicht op het vuur. Daarbij zijn overigens verschillende esthetische afwerkingsmogelijkheden verkrijgbaar, zoals een gescreend glas of een metalen frame om haardtechnieken te verbergen. Veel fabrikanten bieden ook een uitgebreid gamma afwerkingskaders (met boord of frameless) voor inzethaarden aan. Daarbij heeft u steeds de keuze tussen inzethaarden met een geïntegreerde aslade of een vaste stookbodem.

Goed om weten ten slotte: de plaatsing van een flexibel in de juiste diameter (bv 150, 180 of 200 mm) is een heel gemakkelijke manier om bij de ombouw van een traditionele open haard het bestaande rookkanaal aan te passen. 

De inbouwhaard

Een ander populair type houthaard is de inbouwhaard. Dit type haard wordt letterlijk ingebouwd in een wand: een uitstekende optie dus bij nieuwbouwprojecten of ook wel bij grondige renovaties. 

Inbouwhaarden zijn verkrijgbaar in de meest diverse maten en met verschillende vermogens. Sommige modellen beschikken over een draaideur, andere over een liftdeur. 

Doordat de ventilator onder het toestel wordt geïnstalleerd, hebben inbouwhaarden een diepere verbrandingskamer. Net zoals inzethaarden leveren ze een optimale warmteverspreiding.  Met de installatie van een ventilator kan voor een groter debiet gekozen worden.  Dit komt een stille werking en een verdere warmteverspreiding ten goede. 

Inbouwhaarden met een draaideur zijn verkrijgbaar met verschillende afwerkingsmogelijkheden zoals een gescreend glas of een metalen frame en een frameless of metalen kader. Bij liftdeurhaarden worden de haardtechnieken verborgen in de ombouw. In beide gevallen geniet u van een ongestoord zicht op het gezellige vlammenspel. 

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogposts waarmee de leden van onze bedrijvengroep Agoria-CIV de kachelliefhebbers in Vlaanderen willen informeren over de verschillende mogelijkheden en beschikbare technologieën voor duurzame huishoudelijke houtverwarming. Sensibilisering is een belangrijke stap om de doelstellingen van de Green Deal ‘Huishoudelijke houtverwarming’ te kunnen realiseren. Agoria, het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en 22 andere partners willen met die Green Deal hun steentje bijdragen om de impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit in Vlaanderen drastisch te verminderen.