In 2050 zal 82% van de mensen in Europa in stedelijk gebied wonen. Deze evolutie heeft grote gevolgen op het vlak van huisvesting, mobiliteit en industriële activiteit. De stedelijke omgeving is vandaag een amalgaam van verkavelingen, baanwinkels, distributiecentra en industrieparken. Willen we de verschillende functies in de toekomst beter op elkaar afstemmen en willen we ook onze industrie van morgen een plaats geven in slimme steden dan moet de ongecontroleerde groei plaats maken voor structuur en visie.
Directeur van het MIT Center for Advanced Urbanism, Alexander D’Hooghe, doet zijn visie uit de doeken tijdens de MIT Europe Conference op  21 en 22 mei in Brussel. Niet te missen!

Een betere integratie van de stadsrand in het stedelijke weefsel is een van de grote bekommernissen van Alexander D’Hooghe, Belgisch architect en directeur van het MIT Center for Advanced Urbanism. De verdere verstedelijking zal namelijk vooral daar voelbaar zijn. Door de ongecontroleerde opeenstapeling van functies kampt de stadsrand echter met een gebrek aan identiteit. In tegenstelling tot het stadscentrum, heeft de rand geen historische waarde, maar ook idyllische landelijkheid is er vandaag nog nauwelijks te bespeuren. Een slimme combinatie van huisvesting, handel, diensten, logistiek, infrastructuur en industriële activiteit is onontbeerlijk om leefbare metropolen te creëren die future proof zijn. Maar daarvoor moet de organische groei plaats ruimen voor structuur en visie.

Het ideaal van de big box

Volgens Alexander D’Hooghe schuilt de oplossing in zogenaamde ‘big boxes’. Dat zijn projecten die al die uiteenlopende functies op een slimme manier integreren door in te zetten op multifunctionele binnen- en buitenruimtes. Deze aanpak is niet alleen budgetvriendelijk, maar ook duurzaam en democratisch. De box wordt namelijk voor verschillende doeleinden gebruikt en volgens de veranderende behoeften telkens opnieuw ingevuld. Toch beseft de architect dat het allesbehalve evident is om dit soort projecten te verwezenlijken. Ze zijn immers het werk van interdisciplinaire teams van designers en stedenbouwkundigen. Bovendien moet de burger een mentale switch maken en zich verzoenen met een zekere ‘dichtheid’.

Ambitieuze projecten

D’Hooghe is betrokken bij verschillende grootschalige projecten op het vlak van duurzame architectuur en stedenbouw. Vorig jaar werd zijn team geselecteerd om een ontwerp in te dienen voor de heropbouw van de Noord-Oostkust van de VS na de doortocht van orkaan Sandy. Hij zette zijn expertise ook in voor Seamangeum, een groot landwinningsproject in Zuid-Korea, waar zeven kunstmatige eilanden in de toekomst meer dan een half miljoen mensen zullen huisvesten.

Dichter bij huis zette hij mee zijn schouders onder een vernieuwingstraject voor de slachthuissite in Anderlecht, een ‘big box’-project in het Vlaams-Brabantse Asse dat brandweer, politie en een jeugdhuis herbergt, en een masterplan voor de Belgische kustlijn.

Voor Vilvoordenaar Alexander D’Hooghe is de MIT Europe Conference in Brussel een thuismatch. Samen met tal van andere wetenschappers en visionaire denkers van de prestigieuze Amerikaanse technische universiteit MIT leidt hij het congres, dat dit jaar volledig in het teken staat van ‘Advanced Manufacturing & New Urbanism’.
Reserveer meteen uw plaats voor de MIT Europe Conference 2014 en ontdek ook de andere sprekers op www.mit-europe.be.

Wie is Alexander D’Hooghe ?

Alexander D’Hooghe (Vilvoorde, 1973) studeerde in 1996 als ingenieur-architect af aan de KU Leuven. Nadien trok hij naar de Harvard Graduate Design School, waar hij les volgde bij de gerenommeerde Rem Koolhaas en in 2001 een Master of Architecture in Urban Design behaalde. Hij doceert architectuur en urbanisme aan het MIT en leidt er het Center for Advanced Urbanism. Hij is mede-oprichter van de Organization of Permanent Modernity (ORG), een architecten- en stedenbouwkundig bureau met kantoren in Boston en Brussel.

 
Bronnen:
http://newsoffice.mit.edu/2013/faculty-profile-alexander-dhooghe-architecture-0329
http://www.youtube.com/watch?v=bLcHNfwhFN8
http://www.demorgen.be/dm/nl/5377/De-aarde/article/detail/1685510/2013/08/12/Door-Belg-geleid-bureau-geselecteerd-voor-heropbouw-na-orkaan-Sandy.dhtml
http://www.tijdschriftkarakter.be/de-verarmde-nevelstad/