Het voorbije weekend vierde Agoria-lid Dana Belgium zijn gouden jubileum met† 550 werknemers in het Kasteel van Loppem onder de noemer 'Dana in the air'. "Een knipoog naar het feit dat Dana de wind in de zeilen heeft", aldus managing director Job Braakman.


Dana Belgium viert zijn 50ste†verjaardag en het Brugse bedrijf blaakt van gezondheid. Na de forse investeringen in het voorjaar zoekt het bedrijf, gespecialiseerd in aandrijfsystemen zoals transmissies voor zware voertuigen, nu opnieuw bijkomende medewerkers voor de R&D- en productieafdeling.†

In 1968 zag Clark Automotive het levenslicht op de industriezone naast het station in Brugge. De fabriek was een project van de Amerikaanse multinational Clark Equipment en het Belgische La Brugeoise et Nivelles. Ze besloten hun krachten te bundelen om transmissies te bouwen voor de Europese markt. Die aanpak bleek een schot in de roos. Amper een jaar later telde het bijna 200 personeelsleden.†In 1971 werd de fabriek een dochterbedrijf van de Clark Equipment Company. De jaren die daarop volgden breidde de vestiging in Ten Briele voortdurend uit. Vandaag bestrijkt ze een oppervlakte van 29.000 vierkante meter. Sinds 1997 vormt het bedrijf een onderdeel van Dana Corporation.

Dana Belgium maakt nu deel uit van de†Off-Highway Drive and Motion Technologies†groep binnen Dana. In Brugge worden vooral aandrijfsystemen gemaakt voor zware, industriŽle voertuigen voor de mijn- en bosbouw, havens en de constructiesector. In het voorjaar stonden nog 25 vacatures open, maar die werden ondertussen allemaal ingevuld. HR-manager Hans Aelter: "De economie trekt aan en dat voelen we. De voorbije twee jaar is de omzet van Dana met 80% gestegen wat bijna een verdubbeling is. We verwachten dat die trend zich ook volgend jaar doorzet."

R&D-expertise†

Dana Corporation is wereldwijd actief. De vestiging in Brugge onderscheidt zich binnen de groep door zich te specialiseren in complexe materie, zowel in de afwerkingsfase van onderdelen, de montage als in de logistieke processen. Kleine series, die technologische hoogstandjes zijn, worden er naadloos afgewerkt. Het actieterrein van de R&D-afdeling breidde de voorbije jaren steeds verder uit. De toepassingen beperken zich al lang niet meer tot de aandrijfsystemen waarmee het bedrijf groot geworden is.

Hans Aelter: "Er is steeds meer aandacht voor duurzame technologieŽn om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Onze ingenieurs focussen daarom ook op elektrificatie en hybride systemen voor personenwagens en voor commerciŽle voertuigen. Dankzij hun onderzoek en expertise is onze R&D-afdeling een onmisbare schakel in de Dana-keten geworden. Ook het feit dat wij over een eigen, vooruitstrevend R&D-lab beschikken is een extra troef. Er zijn slechts twee technologiecentra in de wereld die de nodige expertise in huis hebben om te doen wat wij kunnen."

Nieuwe transmissie

Dana Belgium ontwikkelde recent de TE50, een nieuwe transmissie die vooral in de mijnbouw kan gebruikt worden. Het is de grootste en zwaarste transmissie die ooit in Brugge ontwikkeld werd en weegt maar liefst 2,5 ton. Die nieuwe toepassing is ook de markt niet ontgaan. "Om de toenemende vraag de baas te kunnen zijn we dus opnieuw op zoek naar een twintigtal krachten om ons bedrijf te versterken, zowel in de productie als bij onze R&D-afdeling", weet managing director Job Braakman.

Neem deel aan de Open Bedrijvendag op 7 oktober en maak kennis met het bedrijf in volle groei!

Bron: www.madeinwest-vlaanderen.beBent u lid van Agoria en doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling,†innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op de website van Agoria.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be.†