Agoria-lid DAF investeert 200 miljoen euro in zijn cabinefabriek in Westerlo om klaar te zijn voor toekomstige productieaantallen, nu DAF zijn succes wereldwijd verder uitbreidt. DAF kondigde dat op dinsdag 23 april aan tijdens een bezoek van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie.


DAF opende zijn fabriek in Westerlo in 1966, waar het - naast cabines - sinds begin jaren zeventig ook zijn eigen assen produceert. De 2.800 medewerkers leveren de assen en cabines voor de trucks in het zware en middelzware segment, die van de productielijnen komen in Eindhoven en Leyland.

Tijdens een bezoek van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie, kondigde DAF vandaag aan 200 miljoen euro te investeren in zijn cabinefabriek in het Belgische Westerlo om klaar te zijn voor toekomstige productieaantallen.

Leidende positie

Dankzij zijn uitstekende trucks, eersteklas services en een zeer professioneel dealernetwerk is DAF uitgegroeid tot het op ťťn na grootste truckmerk in Europa en is het marktleider in het belangrijke trekker-segment. Om die leidende positie in Europa en daarbuiten te versterken, ontwikkelt DAF volledig nieuwe state-of-the-art productieprocessen in de fabriek in Westerlo.

Met de investering van 200 miljoen euro stijgt de productiecapaciteit van cabinefabriek met 45% tot 300 cabines per dag in een 2-ploegendienst. De productiecapaciteit komt daarmee op hetzelfde niveau als van de nieuwe cabinelakstraat die eind 2017 officieel werd geopend, na een investering van 100 miljoen euro.

State-of-the-art body-in-white proces

Voor de productie van de 'kale cabines' Ė 'body-in-whites' Ė van de DAF CF- en XF †wordt de bestaande Body fabriek van 17.800 m2 met 13.200 m2 uitgebreid. De uitbreiding omvat een enkele productielijn met zo'n 130 zeer geavanceerde robots en 135 volledig geautomatiseerde laspistolen. Dat garandeert kwaliteit, efficiŽntie en ergonomie van wereldklasse.

Cabine Trimming: voorop in ergonomie

De fabriek waar cabines van interieur- en exterieurdelen worden voorzien Ė de Cab Trimming Ė (15.600 m2) wordt uitgebreid met 20.000 m2. De nieuwe fabriek zal uit meerdere secties bestaan, waaronder een centrale assemblagelijn, een lijn voor de montage van accessoires op de daken en nevenlijnen waar de portieren en dashboards voorbereid worden. Daarnaast zal er een geavanceerde test- en inspectie-afdeling worden ingericht. Op de centrale assemblagelijn zal een uniek systeem worden toegepast waarbij platforms worden voortgeduwd met een liftsysteem. Daardoor kunnen werknemers de werkhoogte aanpassen aan de werkzaamheden en hun persoonlijke voorkeur.

'Investering voor de toekomst'

DAF president-directeur Harry Wolters: "De nieuwe state-of-the-art Cab Body en Cab Trimming fabrieken zijn nodig om DAF verder te kunnen laten groeien, zowel binnen als buiten Europa. Bij voltooiing zijn ze de modernste in hun soort en zijn ze de maatstaf voor kwaliteit, efficiŽntie en ergonomie. Bovendien illustreert de investering van 200 miljoen euro nogmaals het vertrouwen dat DAF heeft in de toekomst van zijn fabriek in BelgiŽ."

Schoolvoorbeeld van innovatie, talent en passie

Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters: "Bedrijven die willen excelleren moeten in onze snel veranderende economie innovatief zijn ťn hun vaardigheden up-to-date en relevant houden. DAF heeft overduidelijk wat daarvoor nodig is: een visie op duurzaamheid, innovatie en groei. En dat in combinatie met hun toewijding om niet alleen productieprocessen, maar ook de vaardigheden van werknemers te transformeren. Ik ben er trots op bij te dragen aan dit schoolvoorbeeld van innovatie, talent en passie."

Bouw gestart

De bouw van de nieuwe Cab Body en Cab Trimming fabrieken op het terrein van DAF Vlaanderen is begonnen. Het Belgische bouwbedrijf Cordeel zal de gebouwen realiseren Ė inclusief de nieuwe kantoren, vergaderzalen en faciliteiten voor de werknemers. De geavanceerde lasinstallatie in de body fabriek wordt geleverd door VDL Steelweld uit Nederland.†

DAF Trucks N.V. Ė een dochteronderneming van het Amerikaanse PACCAR Inc, een van 's werelds grootste fabrikanten van zware trucks Ė is een vooraanstaande fabrikant van lichte, middelzware en zware trucks. DAF produceert een compleet programma trekkers en trucks, met het juiste voertuig voor elke transporttoepassing. DAF is bovendien leider op het gebied van services: Multi Support-reparatie- en onderhoudscontracten, financiŽle diensten van PACCAR Financial en een eersteklas levering van onderdelen door PACCAR Parts. Bovendien ontwikkelt en produceert DAF componenten zoals assen en motoren voor bus- en touringcarfabrikanten wereldwijd. DAF Trucks N.V. beschikt over productiefaciliteiten in Eindhoven (Nederland), Westerlo (BelgiŽ), Leyland (Verenigd Koninkrijk) en Ponta Grossa (BraziliŽ) en over meer dan 1.100 dealers en servicepunten in Europa en daarbuiten.


Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.