In het kader van de European Cyber Security Month lanceren het Centrum voor Cybersecurity BelgiŽ en de Cyber Security Coalition voor de 4de keer een nationale sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Onder het motto 'Boost je digitale gezondheid' wordt de internetgebruiker dit keer expliciet aangespoord om regelmatig back-ups te maken en updates uit te voeren.


Waarom zijn back-ups en updates zo belangrijk?

Op 12 mei 2017 werd de wereld opgeschrikt door de uitbraak van de ransomware WannaCry. De snelheid waarmee het gijzelvirus systemen wereldwijd infecteerde, was ongezien. In 150 landen werden meer dan 300.000 toestellen geÔnfecteerd. Het virus kon zo snel en hard toeslaan door gebruik te maken van een gekende kwetsbaarheid in IT-systemen.

Miguel De Bruycker, directeur CCB: "Een gekende kwetsbaarheid in een IT-systeem kan je eenvoudig verhelpen door software-updates uit te voeren. De impact van aanvallen zoals ransomware kan worden beperkt als organisaties en burgers snel hun systemen updaten. Op safeonweb.be bieden wij tips en tools aan die je helpen om al je systemen steeds up to date te houden."

Ransomware is een gijzelvirus dat je toestel en bestanden gijzelt en losgeld vraagt. Slachtoffers van Wannacry werden verplicht te betalen om hun gegevens terug te krijgen. Organisaties en personen die een†back-up†hadden van hun gegijzelde gegevens konden zonder het betalen van losgeld de schade aanzienlijk beperken.

Jan De Blauwe, voorzitter Cyber Security Coalition: "Het maken van een back-up van de belangrijkste data kan professionele schade in geval van verlies of incident aanzienlijk verminderen.Elke organisatie zou daarom een goede back-up of Disaster Recovery oplossing moeten voorzien om business continuÔteit te kunnen waarborgen."

Ook de gewone internetgebruiker heeft veel te verliezen.

Anthony (54) verloor tien jaar werk:†"Op 18 juni tijdens de wedstrijd Panama-BelgiŽ heb ik mijn laptop verloren. Op een onbewaakt moment heeft een onbekende mijn schoudertas meegenomen, met mijn laptop en een externe harde schijf waarop al mijn projecten staan. Die harde schijf bevat tien jaar werk en persoonlijke bestanden. Het lijkt alsof ik een man zonder verleden ben geworden."

Boost je digitale gezondheid

Onder het motto 'Boost je digitale gezondheid' voeren het Centrum voor Cybersecurity BelgiŽ en de Cyber Security Coalition gedurende de hele maand oktober een nationale sensibiliseringscampagne, met als doel internetgebruikers te overtuigen om regelmatig back-ups te maken en updates uit te voeren.†

De campagne omvat o.a.†radiospotjes, filmpjes op social media, een†actie in 5 grote treinstations en een roadshow met een truck. Daarnaast is er nog de†campagnewebsite†https://campagne.safeonweb.be/nlmet heel wat nuttige informatie en onder meer ook een test waarmee iedereen kan nagaan hoe gezond hij of zij omgaat met updates, back-ups, virusscanners, phishing-aanvallen en wachtwoorden.

Gemiddeld blijkt de Digitale Gezondheidsindex van de Belgen op 79% te staan. Scoort u beter? Doe de test!