“Elk jaar betalen Belgische bedrijven zowat 100 miljoen euro losgeld aan hackers die hun computernetwerk besmetten met gijzelsoftware,” zo schreven enkele nieuwsmedia afgelopen weekend op basis van een rapport van de Kamercommissie Economie. Om maar te zeggen: inzetten op cybersecurity is geen luxe maar een noodzakelijke, nooit aflatende strijd. Waar zitten de risico’s en welke oplossingen zijn mogelijk? (Her)bekijk hier ons recente webinar met prof. Vincent Naessens, auteur van het boek ‘The Cyber Arena’.


"If you spend more on coffee than on IT security, you will be hacked.
What’s more, you deserve to be hacked."

Richard Clarke, Former assistant  US Secretary of State for Political-Military Affairs

Cybercriminelen zitten nooit stil. Ze worden steeds creatiever en maken de klok rond slachtoffers, zowel onder burgers als bij bedrijven. Om de aandacht op dat toenemende probleem te vestigen en vooral ook goed te sensibiliseren, organiseert het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) elk jaar in oktober de European Cybersecurity Month. Deze actie wordt ondersteund en gepromoot door de verschillende lidstaten. In ons land organiseerde het CCB, Centrum voor Cybersecurity België, in samenwerking met de Cyber Security Coalition  opnieuw  een prachtige campagne, deze keer rond wachtwoorden. Agoria was een actief promotor van deze actie, waarover u verderop in dit artikel meer leest.

Webcast over cyberdreigingen en oplossingen

Bij Agoria vinden we cybersecurity al langer uitermate belangrijk. Met meer dan 50 leden actief in cybersecurity-oplossingen proberen we bedrijven en hun medewerkers bewust(er) te maken van welke gevaren er om de hoek loeren en hoe ze zich daartegen kunnen beschermen.

(Her)bekijk hier de opname van ons recente webinar met Vincent Naessens, professor in softwaresystemen en cyberbeveiliging aan de KU Leuven. Hij kwam op 29 oktober zijn nieuwe boek ‘De cyber arena’ aan de leden van Agoria voorstellen.

In dat boek schetst prof. Naessens aan de hand van cyberincidenten een beeld van de toenemende digitale dreigingen en stelt hij mogelijke oplossingen voor. Op een verstaanbare manier legt hij uit wat er speelt in de cyberarena. U hebt dus geen voorkennis nodig en de aangehaalde tips zijn voor iedereen interessant, ongeacht uw functie in uw bedrijf. Een aanrader!

Nationale campagne: gebruik tweestapsverificatie

Het webinar met prof. Naessens was een initiatief van Agoria ter gelegenheid van de European Cybersecurity Month. De officiële Belgische campagne ging, zoals eerder aangehaald, over wachtwoorden.

Het gebruik van simpele wachtwoorden is zeker  niet veilig en kan grote gevolgen hebben. Onder andere het gebruik van  multifactor-authenticatie kan hier een oplossing voor bieden.

Bij multifactor-authenticatie volstaat het niet enkel een wachtwoord in te vullen wanneer men probeert in te loggen en  wordt  er gebruik gemaakt van een extra verifactiemethode.

Op de campagnewebsite vindt u het campagnemateriaal over multifactor-authenticatie, alsook heel wat nuttige tips en informatie die ook na afloop van de European Cybersecurity Month relevant blijven. De digitale gezondheidsindex is een handige tool om uw eigen cybersecuritykennis te testen.

Blijf alert!

Sensibiliseren en bedrijven en burgers aanzetten hun cyberresilience te verhogen blijft een belangrijke opdracht voor Agoria, in samenwerking met alle relevante stakeholders.

Zo lieten we op 5 oktober, tijdens ons event Acumen 2020 Katrien Eggers (CCB) en Bastiaan Germs (Spear-IT) aan het woord. Zij deelden een aantal waardevolle inzichten en tips. Maar ook in de komende maanden helpen we u alert blijven.

  • U kunt bijvoorbeeld nog altijd inschrijven voor ons nieuw lerend netwerk "How to survive (in my production area) the first week after a cyber-attack", met als sponsor ons lidbedrijf Atlas Copco. Dit lerende netwerk is specifiek bedoeld voor bedrijven actief in de maakindustrie. Neem snel contact op met Alain Wayenberg (alain.wayenberg@agoria.be) of Wolker Lemahieu (wolker.lemahieu@agoria.be) voor meer informatie.
  • Op woensdag 25 november is Agoria gastspreker op The Belgian Cyber Security Convention. Programma en inschrijvingsmogelijkheden vindt u hier.