Bijna drie weken na de eerste maatregelen tegen corona in ons land is de omzet van de technologiebedrijven gehalveerd in vergelijking met de maand maart van vorig jaar. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van technologiefederatie Agoria bij 190 technologiebedrijven. Marc Lambotte, CEO van Agoria: "Als je merkt dat de daling van de omzet mee veroorzaakt wordt door een daling van de vraag en de mindere beschikbaarheid van werknemers, dan is het duidelijk dat de maatregelen van social distancing strikt noodzakelijk zijn om onze economie draaiende te houden. Alleen zo houden we het virus in toom en onze gezondheidzorg en economie overeind. Ik doe dus een oproep naar zowel de bedrijven als de mensen thuis: houd afstand, red onze jobs. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, we moeten dus allemaal onze verantwoordelijkheid nemen."


Marc Lambotte dringt erop aan dat bedrijven zich moeten houden aan de maatregelen die zijn opgelegd. “Voldoende afstand bewaren (1,5 meter) is de regel, waarvan enkel afgeweken mag worden in essentiële sectoren. Ook daar moet al het mogelijke gedaan worden om die afstand tóch te bewaren”, zegt hij. Heel wat bedrijven zijn mee met de regels, maar toch vinden niet alle bedrijven op korte termijn een oplossing om de anderhalve meter afstand te garanderen. 

Lambotte: “Wij gaan de bedrijven helpen om maximaal te kunnen werken op een veilige en productieve manier, met respect voor ‘social distancing’, hun productie verder te zetten en/of terug op te starten. Daarbij zullen we volop inzetten op hoe we van mekaar kunnen leren. Dit is belangrijk omdat ‘social distancing’ verwacht wordt een blijver te zijn voor de komende maanden, waarvoor absoluut een correcte risico-analyse en oplossing moet voor gevonden worden.”

Omzet: gemiddeld maar 5 van de 10 euro’s van vorig jaar

De omzet van de bedrijven daalt vooral door een daling van de vraag en het aantal beschikbare medewerkers. Gemiddeld halen de bedrijven 49,7 procent van hun omzet van dezelfde periode vorig jaar. Er zijn echter grote verschillen tussen de industrieën. Zo kan de sector van de materialen, zoals producenten van non-ferrometalen, gieterijen en fabrikanten van producten van metaal nog 73,2 procent van het normale omzetcijfer behouden. Marc Lambotte: “Dat komt omdat volcontinubedrijven, met productieprocessen die ononderbroken blijven doorlopen, tot de essentiële sectoren behoren omdat zij hun installaties moeilijk kunnen stilleggen.” 

De digitale en telecomsector volgt op 66,1 procent. “Daar slaagt men erin om de activiteit via telewerk op peil te houden. Liefst 92% van wie er actief is, werkt van thuis uit. Slechter gaat het in de maakindustrie, die ondernemingen bundelt die machines, componenten en oplossingen voor het productieapparaat van de verwerkende en de maakindustrie levert. Zij halen slechts 15,2 procent van het omzetcijfer van vorig jaar. De sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie sleept slechts 7 procent in de wacht. Bijna 60 procent van de bedrijven kan nog niet inschatten wat het omzetverlies voor de rest van het jaar zal zijn. Dat komt ook omdat men eerst moet nagaan of het mogelijk zal zijn de productie verder te zetten met respect van de regels rond social distancing”, zegt Lambotte. 

Zes keer meer mensen thuis door ziekte dan door kinderen 

Het absenteïsme ligt net boven de 10% in de technologische sector, vooral in de maakindustrie waarbij ziekte bijna de enige reden is. Kinderopvang is bij het absenteïsme geen relevante factor. Gemiddeld is slechts 1,6 procent afwezig om op de kinderen te passen. In 74% van de bedrijven is zelfs niemand afwezig door de kinderen. Lambotte: “Bij industriële bedrijven die minder gemakkelijk een beroep kunnen doen op thuiswerk, vormt dit soms wel een probleem. In dertig procent van de industriële bedrijven is zelfs tot tien procent van het personeel afwezig om op de kinderen te letten.” 

Gemiddeld zijn 9,8% van de werknemers ziek thuis. Dit is zes keer meer dan het aantal mensen dat thuis is voor de kinderen. In 54% van de industriële bedrijven is tot 10 % van de mensen ziek. In 60 procent van de dienstenbedrijven is tot 10% van de mensen ziek. In de sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie is 19,7% van de mensen ziek, in de digitale en telecomsector slechts 3,2%. 

Zes op de tien mensen werken ‘in hun kot’ 

Het thuiswerk is bijna verdubbeld. Werkten voor de uitbraak van het virus nog 33% van de mensen af en toe thuis, dan werken nu 62% van de mensen ‘in hun kot’. In de digitale industrie stijgt dit bijvoorbeeld van 65% naar 92%, in de sector van materialen van 2% naar 40%, in de lucht- en ruimtevaart van 7% naar 55%. 

Tot slot blijkt nog dat ondanks de huidige crisis toch nog de helft van de technologiebedrijven blijft rekruteren en dat 94% van de bedrijven nog niet overweegt om zijn personeelsbestand te verminderen. De helft van de medewerkers in de sector is tijdelijk werkloos, maar er zijn grote verschillen tussen de industrieën onderling. Zo is in de maakindustrie 80% van de mensen op dit moment tijdelijk werkloos, in de digitale en telecomsector slechts 7%. Ook de grootte van de bedrijven speelt een rol. In bedrijven tot 500 medewerkers is minder dan 28 procent van de mensen tijdelijk werkloos, in bedrijven met meer dan 500 mensen is dit 60%. Ook zegt 57% van de bedrijven nog geen problemen te hebben met de toelevering. 

De bevraging verliep telefonisch tussen 20 en 26 maart bij 190 technologiebedrijven, waarvan 65 procent uit de industrie en 35 procent in de groothandel en diensten. Zij vertegenwoordigen samen 27 procent van de werkgelegenheid en 31 procent van de omzet in de technologische sector in België. Agoria zal de peiling elke twee weken herhalen als momentopname. 

De volledige resultaten leest u hier (1 MB).


Coronavirus: blijf op de hoogte!

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op de activiteiten van de Belgische technologiebedrijven. Onze Agoria-experts volgen de situatie m.b.t. de coronapandemie en beantwoorden al uw vragen over de maatregelen van de overheid. Volg hier onze dagelijkse updates.

Lees meer