Dossier coronavirus

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op de activiteiten van de Belgische technologiebedrijven. Onze Agoria-experts volgen de situatie m.b.t. de coronapandemie en de maatregelen van de overheid voor u op de voet. Bekijk hier het laatste nieuws. 

27 MAART 2020

Via een procedure op afstand werd op vrijdag 27 maart een collectieve arbeidsovereenkomst inzake tijdelijke werkloosheid “coronavirus” voor de bedienden van het PC 209 ondertekend. Meer uitleg en de finale tekst van deze overeenkomst vindt u hier.

Lees meer

 

27 MAART 2020

Agoria heeft een expertenteam samengesteld om ondersteuning te bieden aan lidbedrijven die financieel getroffen worden door de coronacrisis. U kunt bij deze experts terecht met al uw dringende vragen over fiscale en financiële topics.

Lees meer

 

27 MAART 2020

De coronacrisis heeft ook impact op de procedures met betrekking tot omgevingsvergunningen. Een update.

Lees meer

 

27 MAART 2020

Telewerk is in vele bedrijven opeens het nieuwe normaal geworden. Maar hoe hou je als leidinggevende de mensen die in jouw team zitten en die je nu niet langer dagelijks ziet, gemotiveerd en betrokken? Hoe zorg je ervoor dat elke werknemer een gevoel van verbinding met zijn/haar collega’s en werkomgeving behoudt? Onze expert Robrecht Janssens weet raad.

Lees meer

 

27 MAART 2020

Welke maatregelen nemen onze ondernemers om hun werknemers én hun bedrijf zo goed mogelijk te beschermen. In deze video deelt Luk Hiltrop, Site Manager van TE Connectivity Oostkamp, enkele tips en ‘best practices’.

Lees meer

 

26 MAART 2020

Bedrijven die voorraden van medische hulpgoederen schenken aan ziekenhuizen en zorginstellingen zijn daarop geen btw verschuldigd.

Lees meer

 

26 MAART 2020

De oproep van Agoria om beschermingsmateriaal voor zorgpersoneel te schenken, is niet in dovemansoren gevallen. Mondmaskers, handschoenen, overalls, veiligheidsbrillen, hoofdkapjes,…. De Belgische technologiebedrijven hebben een hart van goud. Dankuwel & keep going!

Lees meer

 

26 MAART 2020

Agoria-lidbedrijf CBlue heeft een e-learningplatform uitgerold dat in de huidige crisissituatie voor pedagogische continuïteit zorgt in Frankrijk. In minder dan 48 uur schreven meer dan een miljoen gebruikers zich in en waren er bij momenten meer dan 120.000 simultane gebruikers.

Lees meer

 

26 MAART 2020

Heeft uw bedrijf recente, gebruikte laptops op overschot? Schenk ze aan de inzamelactie van DigitalForYouth.be en de Koning Boudewijnstichting. Zij zoeken dringend 10.000 laptops voor scholieren die momenteel thuis moeten studeren, maar geen laptop hebben om taken te maken.

Lees meer

 

25 MAART 2020

DigitalForYouth.be en de Koning Boudewijnstichting gaan op zoek naar 10.000 laptops voor scholieren die thuis geen computer hebben. Heeft uw bedrijf recente, gebruikte laptops op overschot? Geef ze dan nu een zinvol tweede leven!

Lees meer

 

25 MAART 2020

De sociale partners van PC 209 hebben afspraken gemaakt over tijdelijke werkloosheid omwille van Corona. Agoria is tevreden met de sterke vereenvoudiging van de procedure en hoopt snel duidelijkheid te krijgen over een al dan niet verlenging ervan.

Lees meer

 

25 MAART 2020

Digitale technologie kan België helpen om de coronacrisis te overwinnen. Hiervoor zijn in zowel Vlaanderen als Wallonië acties ondernomen.

Lees meer

 

25 MAART 2020

Naar aanleiding van de vereenvoudiging van de procedure tijdelijke werkloosheid waartoe eind vorige week werd beslist, heeft de RVA zijn FAQ aangepast.

Lees meer

 

25 MAART 2020

De werkgevers- en werknemersorganisaties binnen de Groep van 10 hebben op 17 maart beslist om de sociale verkiezingsprocedure tijdelijk te schorsen. De NAR heeft hierover op 24 maart advies uitgebracht.

Lees meer

 

25 MAART 2020

Wat als een niet-essentieel bedrijf taken uitvoert bij een essentieel bedrijf? Veel bedrijven hebben ons daarover gecontacteerd en ons om advies gevraagd. Agoria heeft daar een mening over.

Lees meer

 

25 MAART 2020

Het Vlaams Super Computer centrum (VSC) is een consortium van 5 Vlaamse universiteiten die elk een aantal supercomputers beheren. Zij stellen een groot gedeelte van hun faciliteiten ter beschikking om COVID-19 te bestrijden.

Lees meer

 

24 MAART 2020

Agoria-lidbedrijf Creax wenst bij te dragen aan een efficiënte strijd tegen corona door onderbouwde en op onderzoek gebaseerde inzichten en eventuele aanbevelingen te publiceren. In dit artikel lichten ze toe waarom zeep een uitstekend wapen is ter preventie van COVID-19-besmetting.

Lees meer

 

24 MAART 2020

Veel werknemers zijn door het coronavirus tijdelijk aangewezen op telewerk. Agoria geeft enkele tips die telewerk efficiënter, maar vooral ook veiliger maken.

Lees meer

 

24 MAART 2020

Dat de olieprijzen de afgelopen week sterk onder druk kwamen te staan door het wereldwijde coronavirus is u wellicht niet ontgaan. Maar ook de Belgische gas- en elektriciteitsprijzen zijn al lang niet meer zo laag geweest. En dat kan wel eens positief uitdraaien voor uw bedrijf. Lees vlug wat onze experten hierover zeggen.

Lees meer

 

24 MAART 2020

De Commissie voor erkenning der aannemers heeft ten gevolge van de coronacrisis beslist om de aanvragen voor een erkenning tijdelijk nog uitsluitend digitaal te behandelen.

Lees meer

 

24 MAART 2020

Regering past lijst van noodzakelijke handelszaken, private en publieke bedrijven en diensten aan. Agoria had sterk gelobbyd om aanpassingen aan te brengen aan deze lijst.

Lees meer

 

23 MAART 2020

Het is duidelijk dat de hele Europese economie ernstig wordt verstoord. De Europese Commissie heeft een tijdelijk kader gecreëerd dat de lidstaten maximale flexibiliteit moet bieden om hun economie te ondersteunen.

Lees meer

 

23 MAART 2020

Uitvoeringsverordening 2020/402 leidt tot een uitvoerverbod op persoonsbeschermingsgoederen. Echter, de douanecodes die gehanteerd worden voor deze goederen, worden door veel bedrijven eveneens gebruikt om andere goederen uit te voeren. Agoria heeft actie ondernomen om een betere oplossing uit te werken.

Lees meer

 

23 MAART 2020

Bedrijven zijn druk bezig oplossingen te zoeken om hun werknemers thuis te laten werken. Dirk Alsuth, Marketing Lead Benelux bij UiPath, licht toe hoe RPA (Robotic Process Automation) een bijdrage kan leveren in de strijd tegen COVID-19.

Lees meer

 

23 MAART 2020

Wat betekent de coronacrisis voor ondernemingen? Roel Dekoninck, PR Manager Benelux bij Signify, vertelt hoe zijn bedrijf zijn werkorganisatie op korte tijd moest herzien. Een moeilijke evenwichtsoefening ...

Lees meer

 

23 MAART 2020

Agoria stelt een model van tewerkstellingsattest ter beschikking, om aan te tonen dat grensmedewerkers effectief naar België moet komen om te werken, of dat zij naar een (buur)land moeten gaan om te werken.

Lees meer

 

23 MAART 2020

Wanneer een werknemer ziek is tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid, heeft hij of zij geen recht (meer) op een werkloosheidsuitkering. De werknemer heeft enkel recht op gewaarborgd loon voor de ziektedagen die niet samenvallen met de dagen tijdelijke werkloosheid. Voor de overige ziektedagen zal hij of zij uitkeringen ontvangen van het ziektefonds.

Lees meer

 

23 MAART 2020

De federale overheid heeft de knoop doorgehakt met betrekking tot een aantal essentiële steunmaatregelen. De belangrijkste waar wij als Agoria op aandrongen, is de versoepelde toepassing van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Lees meer

 

22 MAART 2020

Agoria heeft een taskforce opgericht om zijn leden die liquiditeitsproblemen ondervinden ten gevolge van het coronacrisis bij te staan in het vinden van de juiste oplossingen. Voor verdere vragen hierover kunt u terecht bij patrick.vanhoye@agoria.be.

 

22 MAART 2020

Agoria reageert tevreden dat de regering met de banksector een akkoord heeft gelosten dat voorziet in grootschalig uitstel van aflossing van leningen voor particulieren en bedrijven. Ook de mogelijkheid van een staatsgarantie op nieuwe kredieten en kredietlijnen voor een bedrag van 50 miljard euro is positief.

Lees meer

banner FAQ