De nieuwe internationale JPEG XS beeldcoderingsstandaard zal een aanzienlijke impact hebben op 8K displays, smartphones, autonome voertuigen, AR/VR, Internet of Things en 5G-toepassingen. Het werd ontwikkeld door Agoria-lid intoPIX.


intoPIX, gevestigd in Mont Saint Guibert, is een toonaangevende leverancier van innovatieve beeldverwerkingstechnologieŽn voor professionele mediatoepassingen. Vorige week presenteerde de start-up de nieuwe JPEG XS standaard op CES 2019 in Las Vegas.

In 2016 besloot intoPIX in te tekenen op de oproep van de JPEG-vereniging voor een nieuwe codec. Vervolgens presenteerde het zijn compressiealgoritme TICO. De JPEG-groep richt zich op de nieuwe intoPIX-technologie en noemt het JPEG XS.

JPEG XS kan nu al rekenen op grote belangstelling uit verschillende industrieŽn en wordt een cruciaal element in de technologische ontwikkeling van elk videogerelateerd apparaat. Het zal de oplossing bieden voor een groot aantal problemen waarmee fabrikanten van consumentenelektronica vandaag de dag worden geconfronteerd:

  • Het beheren van meer en betere pixels: Nieuwe resolutie formaten zoals 4K en 8K snel tot oprichting van zichzelf.†Met JPEG XS, kan een hoge resolutie video worden uitgevoerd ten opzichte van bestaande bandbreedte, met lossless kwaliteit en onmerkbare latentie.
  • Kosten besparen: Met behulp van JPEG XS voor in-apparaat video transport vermindert interne links en het geheugen.†In combinatie met de extreem lage complexiteit en laag geheugen, kunnen uitvoerders een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik van elk elektronisch apparaat.
  • Behoud van kwaliteit zonder latency: Omdat het een-lijn gebaseerde compressietechnologie, JPEG XS induceert slechts een paar microseconden van latency - onzichtbaar voor het menselijk oog.†Na het ondergaan van strenge testprocedures door de ISO JPEG commissie, de codec biedt u een volledig transparante kwaliteit op compressieverhoudingen van zo laag als 3bpp (8: 1) voor afbeeldingen, tekst, film, gaming inhoud en neer naar 1,5bpp ~ 16: 1 typerend voor televisie en natuurlijk gehalte.
  • Vereenvoudiging connectiviteit: Verwerking van video datastromen met JPEG XS genereert de cruciale bandbreedte besparingen nodig om meer pixels via een bedrade of draadloze transmissie (WiFi, WiGig, 5G) te bewegen, maar vermindert ook de noodzaak voor vele interne links binnen een apparaat.

Uittreksel uit het artikel in Data News van 10 januari 2019 :

JPEG XS moet de standaard worden voor een toekomst waarin 5G, virtual reality drones en zelfrijdende auto's een onderdeel zijn van ons dagelijks leven. Daarbij wordt het belangrijk dat video's verstuurd kunnen worden met weinig batterijverbruik en een minimale†latency.†

Zelfrijdende auto's vertrouwen bijvoorbeeld op beeldsensoren om ongelukken te voorkomen, waarbij een vertraging van een fractie van een seconde al fataal zou kunnen zijn. JPEG XS comprimeert de afbeeldingen op zo'n manier dat deze latency tot een microseconde, het absolute minimum, wordt beperkt.

"JPEG XS is de allereerste ISO-compressiestandaard ooit die in BelgiŽ is uitgevonden. Het is mogelijk gemaakt door een team van twintig jonge, toegewijde en creatieve ingenieurs. Tijdens het standaardisatieproces en de kwaliteitsbeoordelingen konden we bovendien rekenen op de expertise en steun van de Belgische universiteiten UCL en VUB", vertelt Pascal Pellegrin, hoofd R&D bij intoPIX.

Pellegrin noemt JPEG XS dan ook een mijlpaal voor zijn bedrijf. "Het wordt een belangrijke katalysator voor onze internationale groeiambities de komende jaren. We kijken ernaar uit om onze technologie tot leven te zien komen in tal van applicaties."

Eind november won Antonin Descampe van Intopix hiervoor een NBN-award. Intopix neemt via sectoroperator Agoria ICT deel aan de activiteiten van normalisatiecommissie ISO/IEC JTC1/SC29 "Coding of audio, picture, multimedia and hypermedia information". Deelname aan ICT normalisatie-activiteiten is gratis voor Agoria-leden.