In 2019 schreef Kamp C, het centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, een openbare aanbesteding uit in de vorm van een wedstrijd, om het meest circulaire gebouw ter wereld te bouwen in Westerlo. Agoria-lidbedrijf TEN nam deel aan de wedstrijd als teamlid van consortium 'Kamp Circulair'. Eind december 2019 werd de gunning bekendgemaakt. Het consortium haalde de nominatie binnen en mag zijn prestigeproject realiseren.


Circulaire innovatie volgens de TEN methodologie

TEN agency nam deel aan de wedstrijd als teamlid van consortium 'Kamp Circulair', samen met bouwbedrijf Beneens, Architectenbureau West, Muurtuin, Vito, Tenerga Energy en Strength.

TEN stroomlijnde het ontwerptraject door haar eigen ontwerpmethodologie – die tot nu toe enkel op producten werd ingezet — toe te passen in dit duurzaamheidsproject. Deze manier van werken is ongezien binnen de bouwwereld en ligt eveneens aan de basis van het nieuwe concept 'circulaire innovatie'.
 

Daar waar circulair bouwen een label is dat wordt toegekend als je ecologisch en doordacht bouwt, zal circulaire innovatie de bouwwereld continu uitdagen om gebouwen op elk moment te analyseren, te verbeteren en te renoveren. Indien nodig zelfs volledig afbreken en opbouwen met dezelfde, vernieuwde en verbeterde materialen.

Het consortium werd geselecteerd om het project ook effectief uit te voeren.

Wedstrijdverloop

Het traject ging begin 2019 van start op de moment dat Kamp C een openbare aanbesteding in de vorm van een wedstrijd uitschreef. Uit de 9 ingeschreven consortia werden er begin maart 2019 drie geselecteerd om verder deel te nemen aan de gunning. De presentatie van TEN op 26 november was een schot in de roos. De jury was onder de indruk van de voorstelling van het nieuwe gebouw en zo mogelijk nog meer van het concept dat zij hiermee op de kaart willen zetten.

Op 20 december 2019 werd de gunning dan bekendgemaakt. Het consortium 'Kamp Circulair' haalde de nominatie binnen, wat betekent dat de TEN methodologie toegepast zal worden dergelijk prestigeproject en  dat het bedrijf de vestiging bovendien ook zelf zal bewonen!

Lees meer op de website van TEN.

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.