Cipal Schaubroeck, Belfius en Nuhma hebben samen Fairville opgericht, een nieuw bedrijf dat steden en gemeenten digitale oplossingen aanbiedt met focus op lokale economie, duurzaamheid en mobiliteit. Fairville is een joint venture tussen deze 3 partners met elk een gelijk aantal aandelen.


De 3 vennoten ondersteunen met Fairville de digitale versnelling bij steden en gemeenten. Het initiatief brengt namelijk 4 bestaande activiteiten rond lokale loyaliteit (Onze Stad App, Cirklo, MyWaste en Buck-e) samen in één online stadsplatform.

Lokaal, loyaal, digitaal

Onze Stad App versterkt de lokale betrokkenheid van burgers door informatie veilig, accuraat en realtime te verspreiden. Cirklo, MyWaste en Buck-e belonen inwoners voor hun deelname aan waardevolle acties zoals het lokaal shoppen, het reduceren van afval en het stimuleren van duurzame verplaatsingen.

Deze 4 oplossingen bewezen reeds hun waarde in de markt. Zo fietsten en wandelden de deelnemende scholen met het fietsbeloningssysteem Buck-e sinds de ingebruikname samen 1,5 miljoen kilometer bij elkaar. Goed voor een vermindering van 375 ton CO2! Ook de digitale geschenkbon Cirklo deed in 2020 zijn intrede en liet gemeenten al voor ruim 13 miljoen euro aan geschenkbonnen in de lokale economie investeren. Bovendien werden deze digitale oplossingen onlangs als beste keuze voor lokale besturen geselecteerd in het kader van een raamcontract rond positief ‘incentiveren’ en dynamiseren van de lokale economie. 

De voordelen van de samenwerking tussen de 3 partners zijn talrijk. Zo kunnen nieuwe markten opengebroken worden en kan schaalvergroting van de 4 producten worden gerealiseerd, kan de kwaliteit van producten verhoogd worden én kan er verder geïnvesteerd worden in innoverende oplossingen voor lokale besturen.

Transitie

De komende weken start de transitie vanuit de 3 bedrijven en krijgt de nieuwe organisatie met 14 medewerkers verder vorm. Tom Van Hecke komt aan het hoofd van Fairville te staan. Hij stelt vast dat de COVID-19-crisis een goede motor is geweest om verandering op gang te brengen: "Meer dan ooit trekken steden en gemeenten de kaart van digitalisering en innovatie. Fairville kan steden en gemeenten net dat duwtje in de rug geven bij het herstel van lokale bedrijven en het revitaliseren van een gemeenschapsgevoel."

Ronny Neckebroeck, directeur Belfius en voorzitter van de raad van bestuur van Fairville legt uit: "De alliantie met Cipal Schaubroeck en Nuhma kadert in de strategie van Belfius om ‘meaningful en inspiring’ oplossingen te ontwikkelen die een wezenlijk verschil maken voor publieke instellingen, burgers en de lokale economie."

Hans Hulpiau, COO Cipal Schaubroeck, kijkt de toekomst vol vertrouwen tegemoet: "Cipal Schaubroeck bouwt samen met lokale besturen aan overheden van de toekomst. We zijn dan ook enorm trots dat we via Fairville nóg meer innovatieve oplossingen aan steden en gemeenten kunnen aanbieden, en dat op domeinen als lokale economie en mobiliteit die vandaag uiterst belangrijk zijn." Cipal Schaubroeck streeft ernaar om innovatieve oplossingen aan te reiken die het werk van de ambtenaar vereenvoudigen én de levenskwaliteit van de burger verhogen en groeide zo uit tot de grootste en meest complete aanbieder van softwareoplossingen en diensten voor Vlaamse lokale besturen.

Ook Nuhma wenst haar toonaangevende positie in energie en duurzaamheid verder uit te bouwen door een participatie in Fairville. Nuhma werkt namens de Limburgse gemeenten. Door haar investeringen en participaties in andere ondernemingen wil Nuhma mee de doelstelling helpen realiseren om Limburg CO2-neutraal te maken. "Door de krachten te bundelen, bouwen we verder aan de uitbouw van een slimme regio, waarin we toepassingen voorzien voor zowel grote als middelgrote tot kleine besturen. In Fairville wordt expertise samengebracht die zal inzetten op het ontwikkelen en aanbieden van softwarematige oplossingen die de welvaart, het welzijn én de levenskwaliteit van de burgers bevorderen", aldus Ludo Kelchtermans, CEO Nuhma.

Meer weten? Surf dan naar fairville.be.