Vanparijs Engineers, een dochterbedrijf van Luminus Solutions en lid van Agoria, heeft de krachten gebundeld met Center Parcs om het vakantiedomein De Vossemeren in Lommel nog duurzamer te maken. Op het terrein van De Vossemeren werd een warmtekrachtkoppelingsinstallatie geïnstalleerd om het subtropisch zwembad duurzaam te verwarmen.


Efficiënte productie van lokale warmte en stroom

Vanparijs Engineers heeft een WKK-eenheid  van 635 kWe geïnstalleerd bij Center Parcs De Vossemeren. Warmtekrachtkoppeling is een technologie waarbij tegelijkertijd warmte en elektriciteit worden opgewekt, en dit met een erg grote energie-efficiëntie. De WKK bij Center Parcs De Vossemeren produceert elektriciteit voor het centrale complex, ofwel de Market Dome. De warmte van de WKK en de rookgassen worden gerecupereerd en gebruikt voor de verwarming van het subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo.

"We zijn blij dat we Center Parcs De Vossemeren met de installatie van een WKK mogen helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Met deze WKK-eenheid verlaagt het park zijn CO2-uitstoot met maar liefst 490 ton. Dat komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 49 gezinnen. Bovendien werd er ook een warmtebuffer geïnstalleerd, zodat de overtollige warmte niet verloren gaat", aldus Tomas Geeraert, Sales Account Manager van Luminus Solutions.

"Het project in De Vossemeren fungeert als een pilootproject voor België. Het is onze ambitie om ook de andere Belgische parken van de groep uit te rusten met duurzame energieopwekking", voegt Erwin Dezeure, CSR-Director van Center Parcs, toe.

De installaties worden 100 % gefinancierd door Power2Green, de investeringspoot van Luminus, en zijn ontworpen en gebouwd door dochteronderneming Luminus Solutions, gespecialiseerd in gedecentraliseerde energieproductie, d.w.z. de productie van elektriciteit en warmte met een klein vermogen die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet om lokale energie met een lage koolstofvoetafdruk te produceren.

De duurzame ambities van Center Parcs

De vakantieparken van Center Parcs zijn al ruim 50 jaar een standaard in de recreatiesector voor korte en lange vakanties dichtbij huis. Cottages midden in de natuur, een subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo, een overdekte Market Dome en een groot scala aan indoor en outdoor activiteiten, alle ingrediënten zijn er aanwezig voor een actieve maar zeker ook duurzame vakantie.

Erwin Dezeure, CSR Director van Center Parcs: "Center Parcs geeft om mens en natuur en wil een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzaamheid. We voorzien in allerlei ‘groene’ faciliteiten, zoals energiezuinige apparatuur, slimme thermostaten en waterbesparende douchekoppen. Maar ook in de overdekte Market Dome en de Aqua Mundo zet Center Parcs de laatste technologieën in om de milieu-impact tot een minimum te beperken. De installatie van nieuwe warmtekrachtkoppelingen past in deze filosofie."

Vanparijs Engineers is een filiaal van Luminus Solutions dat gespecialiseerd is in warmtekrachtkoppeling en ononderbroken stroomvoorziening.

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.