Op de Corda Campus in Hasselt heeft IT-dienstenleverancier Cegeka een slim parkeersysteem gelanceerd waarmee bezoekers en bewoners van de campus met behulp van artificiŽle intelligentie moeiteloos kunnen parkeren op de technologiecampus. Slimme slagbomen, ANPR cameraís, badgesystemen, welkomstschermen en GDPR compliant databanken met nummerplaten communiceren er met elkaar om elke chauffeur eenvoudig naar de juiste parking te begeleiden.


Cegeka lanceerde met dit project het smart parking platform Capacity. Voor de realisatie bundelde Cegeka de krachten met The Safe Group voor de welkomstschermen, en met BAM Bormet voor de slagbomen.

Het slimme parkeersysteem moet ervoor zorgen dat parkeren op de Hasseltse technologiecampus Corda Campus makkelijker wordt dan ooit tevoren. Het Capacity Platform van Cegeka registreert namelijk in real time de wagens die toerijden en bepaalt vervolgens of de slimme slagboom al dan niet opent. Het systeem gaat dus na of de bestuurder van de wagen een plaats krijgt op de bezoekers- of de bewonersparking, dan wel of de bestuurder moet uitwijken naar de nabijgelegen parking.

Slimme parkeertechnologie

Het Capacity Platform, een Cegeka-cloudtoepassing voor smart B2B parkeerbeheer, zorgt ervoor dat alle parkinghardware zoals slagbomen, detectielussen, signalisatieschermen en ANPR-cameraís, volledig geÔntegreerd zijn ook met gebouwtoegangssystemen (badge-readers) en digital signage systemen. ďDe nummerplaat van een wagen die komt aangereden bij ťťn van de parkings wordt vergeleken met de databanken in het Capacity platform, die gevoed worden met de nummerplaten die de bedrijven op de campus zelf invoeren. Dan opent de slagboom en wordt de bezoeker of medewerker welkom geheten via het scherm. In real time wordt de bezetting van de bewuste parking geŁpdatet. In de nabije toekomst worden de juiste bedrijfsmedewerker en de receptioniste per e-mail verwittigd wanneer een bezoeker aankomt. Zo kunnen ze hem of haar onmiddellijk en persoonlijk begroetenĒ, vertelt David Neys, Product Marketing Manager van Cegeka.

Slimme parkeerzones

ďAls technologiecampus gebruiken we graag de nieuwste toepassingen op elk gebied. En dat we dit innovatieve project samen met bedrijven op de campus konden realiseren, is natuurlijk erg mooiĒ, zegt Anja Verstrepen, Facility Manager van Corda Campus. ďMet de implementatie van dit slimme systeem transformeren we onze huidige bezoekersparking ťn de ondergrondse parkeergarages naar slimme parkeerzones. Zo kunnen onze bezoekers steeds terecht op de voor hen bestemde parking door nummerplaatregistratie. Deze registratie is niet gekoppeld aan een persoon en is dus anoniem. Ook onze bewoners kunnen gewoon gebruikmaken van de parking, maar zodra het systeem opmerkt dat de bezoekersparking als vaste parkeerstek gebruikt wordt, zal de slagboom niet langer openen en worden de parkeerders afgeleid naar de parking ernaast. We passen hetzelfde systeem toe voor de 350 gereserveerde plaatsen in onze ondergrondse parkeergarages. Hier kunnen de bedrijven op de campus het systeem ook zelf beheren en ingeven welke bezoekers en medewerkers de parking kunnen gebruiken, wat de gebruiksvriendelijkheid alleen maar vergroot.Ē


Anja Verstrepen (Corda Campus) en David Neys (Cegeka).

Mogelijkheid om parkeerplaatsen te verhuren

ďCapacity zal via historische data en real time data ook aangeven op welke dagen een bedrijf dat 50 parkeerplaatsen heeft slechts 80 procent benut, bijvoorbeeld door frequent thuiswerk. Die 10 vrije parkeerplekken kunnen dan digitaal onderverhuurd worden aan bezoekers van andere bedrijven, of aan bezoekers van horecagelegenhedenĒ, legt David Neys uit.

Uitrolbaar voor andere locaties

Het systeem werd speciaal ontwikkeld voor complexe, multi-tenant omgevingen zoals de Corda Campus en is perfect uitrolbaar voor andere parkeerzones en locaties. ďHet gebruiksgemak voor zowel de beheerder als de parkeerder in combinatie met schaalbare en performante technologieŽn waren van groot belang in de ontwikkeling van het Capacity PlatformĒ, zegt David Neys, Product Marketing Manager van Cegeka. ďHet platform connecteert en integreert de hardware zoals slagbomen en signalisatieschermen met het slimme platform, waarbij we gebruikmaken van betrouwbare technologieŽn zoals artificiŽle intelligentie, cloud- en edge computing. Deze nieuwe toepassingen zorgen er ook voor dat het systeem bij elk gebruik slimmer wordt, de herkenningsratio van de nummerplaat bijzonder hoog is en het systeem altijd operationeel blijft, zelfs wanneer het lokale netwerk of de cloud tijdelijk niet actief zijn.Ē

Interesse uit binnen- en buitenland

Het Hasseltse project zal de komende weken en maanden heel wat geÔnteresseerden uit binnen- en buitenland lokken. ďVerschillende binnenlandse en buitenlandse ondernemingen zijn enthousiast en willen het Capacity platform integreren in hun projecten. Het gaat niet enkel over bedrijven of bedrijvencampussen, maar ook over vastgoedontwikkelaars, hogescholen en universiteiten. Voor hen is het interessant dat we met Capacity op maat van elk type parkeerder de toegankelijkheid tot de beschikbare parkings kunnen optimaliseren en maximaliserenĒ, besluit David Neys.

www.cegeka.com


Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.