De directie van Caterpillar heeft ermee ingestemd om de competenties van de heftruckbestuurders en de mentors in de onderneming op de site in Gosselies te laten valideren vóór de werknemers definitief vertrekken. Meer dan 300 werknemers hebben belangstelling getoond. 

Vanaf 18 april e.k. kunnen die werknemers die competenties op de werkplaats hebben verworven een proef afleggen om een zogenaamd 'titre de compétence' (vergelijkbaar met het Vlaamse ervaringsbewijs) te behalen, waarmee ze gemakkelijker opnieuw werk kunnen vinden of kunnen worden vrijgesteld van bepaalde onderdelen wanneer ze een opleiding volgen. 

Vanaf mei zullen in het kader van de reconversiecel van Caterpillar nog andere 'titres de compétences' kunnen worden behaald, meer bepaald via validatiecentra zoals het sectoraal competentiecentrum 'TechnoCampus' en het competentiecentrum 'Pigments' voor industriële schilderwerken. De bewijzen houden verband met de volgende beroepen:

  • industrieel plaatwerker (ketelbouwer)
  • mecanicien-automatiseringsdeskundige
  • productieoperator op industriële lijn
  • industrieel schilder
  • technicus bewerkingssystemen
  • industrieel onderhoudsmonteur

Ter herinnering: iedereen ouder dan 18 met werkervaring maar die niet over een diploma of getuigschrift ter zake beschikt, kan zijn competenties laten valideren. Het 'titre de compétence' bewijst dat de houder het beroep volledig of gedeeltelijk beheerst en wordt erkend door de Franstalige overheden. 

Lees het perscommuniqué over de validatie van competenties (in het Frans).

Hebt u ook belangstelling voor dit systeem? Neem dan zeker contact op met een van de experts van het EC Talent & arbeidsmarkt.