De wereld van het Internet of Things (IoT) is uitgebreid, complex en gefragmenteerd. Dit kan afschrikwekkend werken en bedrijven ervan weerhouden om ermee aan de slag te gaan. Om bedrijven te helpen door de bomen het bos te blijven zien, richt Agoria een 'IoT Expert Group' op. Deze groep komt voor het eerst samen op 31 januari.


IoT-normalisatie

Voor alle mogelijkheden die IoT biedt zijn er nog altijd een groot aantal hordes die overwonnen moeten worden. Er is momenteel veel te doen rond de veiligheid van IoT-apparaten en applicaties, wat nodig is gelet op een aantal aanvallen de voorbije jaren. Er is een heel grote fragmentatie in het IoT-landschap. Alles wordt bekeken binnen een bepaalde verticale groep (Smart City, Smart Home,Ö), maar om de volledige waarde van het IoT te ontketenen moet er ook tussen de verschillende groepen vlotte interactie mogelijk zijn. Verder is er weinig samenwerking tussen de verschillende actoren. Iedereen is bezig met zijn eigen project en interoperabiliteit met andere technologieŽn wordt als van secundair belang beschouwd.

Dit is geen makkelijke materie, maar we kunnen naar een oplossing toewerken met een methode die zich al veelvuldig bewezen heeft: normalisatie.

Bij normalisatie denkt men al snel aan schroeven en kwaliteitsmanagement, maar ook binnen het ICT-domein is normalisatie van enorm belang. Het is een essentiŽle component voor interoperabiliteit en industriŽle concurrentie die vele voordelen creŽert voor consument en industrie.

Dit idee wordt niet enkel door een kleine groep gedragen, ook de Europese Commissie erkent het belang ervan en stimuleert het gebruik en de ontwikkeling van deze normen.

IoT Expert Group†

Dit brengt ons naar de 'IoT Expert Group'. Het doel van deze groep is duiding te brengen rond normalisatieactiviteiten binnen het Internet of Things door samen te bekijken welke normen relevant zijn, specifiek voor BelgiŽ.

Als eerste actie bespreken we de normalisatieactiviteiten van ISO/IEC JTC1 SC41 'Internet of Things and related technologies'.

Deze commissie is opgericht in 2016 en heeft als doel om horizontale normen te ontwikkelen voor het IoT. In 2018 hebben ze hun eerste normen gepubliceerd en deze zullen besproken en bediscussieerd worden.

Maar we beseffen goed dat met enkel deze normen maar het topje van de ijsberg gedekt wordt, we willen ook kijken wat er zich allemaal onder het water bevindt.

Daarom nodigen we u graag uit om deze vragenlijst in te vullen. Het doel van deze vragenlijst is om een eerste beeld te krijgen van waarmee iedereen bezig is en welke normen mogelijk relevant zijn. Tijdens de eerste meeting bespreken we de resultaten en kijken we verder welke richting we uitgaan. De agenda wordt mee door u bepaald!

De eerste vergadering van deze groep zal plaatsvinden op 31 januari 2019, 13:30-16:00 in The Beacon in Antwerpen.†Deelname aan deze groep is gratis voor Agoria-leden.

Wilt u graag deelnemen aan deze groep? Of gewoon† de informatie opvolgen? Registreer u dan vrijblijvend via deze vragenlijst.

Wil u al sneller info krijgen over IoT-normalisatie? Schrijf u dan in voor het bezoek aan HomeLab.

Datum

donderdag 31 januari 2019, 13:30 - 16:00

Organisator

Agoria 

Dit evenement is afgelopen.